Promjena

Svaka kriza znači promjenu. Nešto je drugačije, nešto se mijenja i dolazi nešto novo. Promjena je neminovni dio života i ona se dešava željeli mi to ili ne. Ona znači da se i mi trebamo prilagoditi, a to ponekad zna biti neugodno. Izlazak iz poznate zone komfora znači neizvjesnost, strah od nepoznatog, pa mnogi žele to izbijeći. Možemo je gledati kao šansu koja nas vodi do bolje pozicije u životu, ili kao prepreku, i sažaljevati samog sebe. Ako se opiremo promjeni, dovodimo se u situaciju da stojimo na jednom mijestu i ne krećemo naprijed. Promjena koja se pojavi, neće nestati, zato je treba prihvatiti.

Kada se dešavaju male sitne promjene, koje ne utječu puno na naš način života, njih jedva osijetimo i ne ugrožavaju nas. Međutim kada je neka velika, nagla promjena, koja ima uticaj na naš život, ne preostaje nam ništa drugo nego se prilagoditi. Ponekad se nađemo u situaciji u kojoj nemamo izbor nego ići u toku s promjenama. Ali imamo izbor hoće li nam to biti ugodno ili neugodno. Što veći otpor pružamo, više vremena će nam trebati da se prilagodimo. Promjene dolaze kada je vrijeme da ostavimo nešto iza sebe, i krenemo u novu budućnost. One nam daju šansu i mogućnost za rast.

Nikad ne možemo znati šta nam dolazi nakon neke promjene. Ako vjerujemo da za svaku promjenu postoji neki razlog, onda ćemo lakše proći kroz nju. Da bi primjenili neku promjenu, prvo moramo nešto staro otpustiti. Otpuštanje rutine po kojoj smo živjeli, može biti najteži proces promjene. U slučajajevima kad nam se dešavaju velike promjene, može doći do emocionalne reakcije, kao što su tuga i bijes. Posvetite im vremena i budite strpljivi sa sobom. Ako nešto prežalite u startu, neće vam se više pojaviti u drugom periodu života. Shvatite da niste izgubili ništa, nego nešto završili, i da dolazi nešto bolje. Dajte sebi vremena da se odmorite, saberete i krenite dalje. Prepustite se promjeni i vidite gdje će vas to odvesti.

Svaka borba sa promjenom, stvara frustraciju. Bolje je onda naučiti se na fleksibilnost. Život je fleksibilan i to očekuje i od nas. Da nije tako, nikad ne bi imali mogućnost izaći iz svoje zone sigurnosti i naučiti nešto novo. Fleksibilnost nam dozvoljava da na manje bolan način, dopustimo novim stvarima da stupe u naš život. Pomoću nje trošimo puno manje energije, nego da se borimo protiv promjena. Ponekad je potrebno stvari kroz koje prolazimo, podijeliti s osobama od povjerenja, koje nas razumiju i koji nam mogu biti podrška.

U ovoj krizi u kojoj se nalazimo, mnoge obuzima strah, briga, i uznemireni su zbog neizvijesnosti. To je sasvim normalno, i na to nemožemo utijecati. Svi mi želimo da nam se vrati sve na staro. Želimo život kakav smo nekad imali. I dok mi tako žalimo za onim što smo imali, propuštamo živjeti sada. Ni jedna promjena sama po sebi, ne nosi toliko poteškoća, koliko otpor prema promjeni. Promjene neće prestati da se dešavaju. Što prije prihvatimo to, prije ćemo povratiti ravnotežu u životu.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...