Prihvatite i otpustite sve što vas koči u životu

Prihvatite i otpustite sve što ne možete kontrolisati ni promijeniti. Ako stalno živimo u prošlosti velike su šanse da propustimo prilike koje nam se nude. Bilo da su to neke osobe, stvari, događaji, birajte da vas prošlost više ne opterećuje. Kada otpustimo ono za šta se čvrsto držimo, imamo obe ruke slobodne da možemo primiti sve novo što u naš život dolazi. Buda je jednom rekao „Nauči otpustiti stvari u tome je ključ sreće“ zato treba svi da se potrudimo da ključ preuzmemo u svoje ruke.

Ne treba da negiramo neke stvari, nego da prihvatimo i pomirimo se s tim da se to svakako više ne može promijeniti. Prošlost prihvatite kao dio vaše priče i onda ste u stanju da stvarate novu, da ispisujete nove redove. Sve ono što nije za vas dobro i ne vodi vas dalje, otpustite. Mi biramo sami šta je to što trebamo otpustiti. Mogu to biti pogrešne navike koje nisu za naše dobro. Osvijestite šta je to šta vas sprečava da ih promijenite. Prepoznajte izgovore kojima pravdate svoje ponašanje.

Ako je u pitanju partner, prestanite živjeti u prošlosti i iznova proživljavati trenutke koje ste imali skupa. Bez obzira na to da li su to lijepe uspomene ili ne, otpustite. Prihvatite da je to prošlo, da se više neće ponoviti, partner više neće doći. Oslobodite se od prošlosti i poklonite sebi slobodu. Otvorite se za nove ljude koji dolaze u vaš život i uživajte u životu. Ako su vam se desile stvari koje niste željeli i sad imate osjećaj krivice, odbacite taj osijećaj jer on vam samo šteti.

Da bi došle nove stvari u vaš život morate otpustiti stare. Da bi bili uspiješni u tome treba početi sa sitnicama. Lične stvari koje nas vežu za neke ljude ili situacije koje želimo zaboraviti poklonite ili bacite. Ako počinjete ispočetka, normalno je da vas prate poteškoće. Prestanite osijećati otpor prema promijenama i osijećajima. Otpor protiv osijećaja samo pomaže da ti osijećaji budu jači i rastu još više, sve dok ne prihvatiš i ne razumiješ.

Budite u skladu sa sobom i vratite se sebi. Zapitajte se da li je ono što sada živite stvarno ono što želite za sebe. Za otpustiti je često potrebna hrabrost. Ponekad se odlučimo za jedan put i na početku smo oduševljeni s tom idejom. Onda nakon određenog vremena shvatimo da to nije za nas. To ne znači odustati, znači da ne treba da se držimo za plan koji nije uspio. Kada se nalazite u okolini koja vas ne podržava, promijenite okolinu. Ako cijenite sebe promijenite sve što nije dobro za vas. S tim pokazujete koliko ste vrijedni sebi. Kako se život mijenja tako se i mi kroz njega mijenjamo. Neke stvari koje su nam bile nekad jako važne, danas više to nisu. Moramo se prilagoditi i naučiti s tim živjeti. Kada nam to pođe za rukom dolazi mir. Pravac puta možemo uvijek promijeniti dok ne nađemo onaj pravi koji nas čini sretnim.

Autor: Suada Duraković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....