Preventivni pregledi – stomatologija

Smatramo da je zdravlje važno životno polje, a danas pričamo o zdravlju žena. Savetujemo da idete jedem ili dva puta godišnje kod ginekologa, stomatologa, oftamologa, endokrinologa itd. Klinike svojim pacijentima nude posebne pakete usluga koje možete dobiti po najpovoljnijim cenama. Ako rezultati pokažu negativnu sliku vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, radite na tome da sve te smetnje eliminišite dok su u ranoj fazi, kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

Preventivni pregledi osoba bez simptoma bolesti omogućuju dijagnozu u najranijem stadijumu, što u najvećem broju slučajeva znači i potpuno izlečenje. Tema ovog teksta je preventivni pregled kod stomatologa.

Najstariji pisani dokumenti vezani za početke stomatologije su staroegipatski papirusi nastali oko 3000. godine p. n. e, na kojima se vidi da je u to vreme postojala zubna medicina kao posebna grana medicine. Jedan zakonik iz 1700. godine p. n. e. svedoči da je praksa zubne medicine bila regulisana zakonom, a na tzv. Ebersovom papirusu se spominju pojedine bolesti zuba i uzroci zubobolje. Asirci i Vavilonci su poznavali morfologiju zuba i anatomiju usne šupljine, ali su verovali da su crvi odgovorni za propadanje zuba (to je jedna od najstarijih teorija o nastanku karijesa).

“Zubar uvek dođe do korena problema”

zdravlje

Preventivna stomatologija predstavlja oblast stomatološke struke koja za cilj ima očuvanje oralnog zdravlja kroz primenu preventivnih mera i edukaciju pacijenta o svim aspektima pravilne nege usta i zuba.

Usta su dinamična sredina neprekidno izložena dejstvu raznih uticaja, pre svega mehaničkih – jake sile koje se razvijaju pri žvakanju – a onda i hemiskih – hrana, piće, raspadni produkti mikroorganizama. Najbolja prevencija u borbi protiv karijesa je redovan stomatološki pregled. Preporučuje se dva puta godišnje, a u uslovima saniranih zuba i uspostavljene dobre oralne higijene, obavezan je pregled jednom godišnje. Problem je, oduvek, bio u tome što ljudi ne vode računa o svojim zubima, na vreme. Zubaru se obraćaju kada je problem uzeo maha ili kad povratka više nema. Ponekad situacija može biti i jako ozbiljna.

Nikada nemojte dopustiti da postane prekasno. Redovni odlazak je najpoželjniji oblik saradnje između pacijenta I stomatologa za takav odnos potrebno je međusobno poverenje a najčešće nastaje nakon rešavanja niza problema sa kojima je pacijent došao kako bi zatražio pomoć. Jedna od najbitnijih satisfakcija za svakog stomatologa je poverenje, nakon uspešno sprovedene terapije, potrebno je izraditi plan za održavanje postignutog stanja.

Zubi u trudnoći

Važno da na samom početku trudnoće dođete na stomatološki pregled. Ukoliko planirate trudnoću, onda stomatološki pregled obavezno obavite pre trudnoće. Razlog za kvarenje zuba u trudnoći je to što je tada u telu povećana potrošnja kalcijuma, na rast bebine koštane strukture.

Za kraj…

Savremeni tempo života i način ishrane nikako ne pogoduju dobrom zdravlju zuba, zato je redovan stomatološki pregled neophodan da bi se sprečili ili rano otkrili odredjeni poremećaji.

Naglašavamo da su ovo su opšte informacije, ovaj članak ne zamenjuje stručno mišljenje. Ako želite da saznate nešto više o temama iz teksta pitajte lekara. Individualne terapije se mogu dobiti samo u ordinaciji.

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....