Preventivni pregledi kod lekara Preventivni pregledi kod lekara
Smatramo da je zdravlje važno životno polje, a danas pričamo o zdravlju žena. Drage dame, idite jedem ili dva puta godišnje kod ginekologa, somatologa,... Preventivni pregledi kod lekara

Smatramo da je zdravlje važno životno polje, a danas pričamo o zdravlju žena. Drage dame, idite jedem ili dva puta godišnje kod ginekologa, somatologa, oftamologa, endokrinologa itd. Pregledi koji se rade jednom u par godina su: ultrazvuk srca, ultrazvuk abdomena, dermatoskopija, ultrazvuk štitaste žlezde, kolor dopler arterije vrata. Verujte, pregled traje najmanje 15 minuta a doprineće da se osećate bolje, imate više samopouzdanja. Čak i da rezultati pokažu negativnu sliku vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, radite na tome da sve te smetnje koje u ranoj fazi otkolonite, kako ne bi došlo do neželjenih komlikacija.

Preventivni pregledi osoba bez simptoma bolesti omogućuju dijagnozu u najranijem stadijumu, što u najvećem broju slučajeva znači i potpuno izlečenje.

zdravlje

Tema ovog teksta je ishrana i crevna flora, ideja je da svake naredne nedelje delimo sa vama korisne informacije i ukažemo na važnost preventivnih pregleda.

 

zdravlje

Uticaj ishrane na naše hormonalno zdravlje

Mikronutrijenti utiču i na razne druge procese u organizmu koji kasnije imaju uticaj na hormonalno zdravlje. Ako uzmemo za primer vitamin C, on će povećati resorpciju gvožđa a nizak nivo gvožđa može uticati na rad štitne žlezde. Moramo voditi računa koje namernice koristimo u toku dana jer one imaju veliki uticaj na naše zdravlje.

 Važni mikronutritijenti za naše hormonalno zdravlje

-Magnezijum: namernice koje su bogate magnezijumom: semenke suncokreta, grašak, pasulj, bademi, ovsene pahuljice

-Cink: namernice koje su bogate cinkom: riba, integralni hleb, mlečni proizvodi, svinjsko meso, pileće meso

-Vitamin D: namernice koje su bogate vitaminom D: riba, jaja, pečurke, mlečni proizvodi

-Vitamin B6: namernice koje su bogate vitaminom B6: avokado, orašasti plodovi, banane

Selen: namernice koje su bogate selenom: meso, jaja, krompir, sočivo, orah

Ishrana za zdravu menstruaciju:
-smanjen unos čokolade
-smanjen unos alkohola
-povećan unos borovnica
-unos zdravih masti
-smanjen unos suncokretovog ulja

6 stvari za hormonalno zdravlje:
-vežbajte u skladu sa ciklusom
-spavajte najmanje 8 sati
-izbacite štetnu kozmetiku
-jedjte redovne balansirane obroke
-smanjite svakodnevni stres
-doručkujte 30 min nakon buđenja

zdravlje

Crevna flora

Crevna flora je naziv za složenu zajednicu mikroorganizama koji žive u našim crevima, a sastoji se iz više stotina različitih vrsta mikroorganizama – bakterija, gljivica i virusa. Broj ovih mikroorganizama dostiže i 100 hiljada milijardi, što je čak 10 puta više od broja ljudskih ćelija u čitavom telu.

Kao što možete da pretpostavite, neke bakterije crevne flore su dobre i korisne, dok su druge štetne za zdravlje, zbog čega se i javljaju problemi sa crevima i zdravljem uopšte.

Uloga crevne flore:
-utiče na imunski sistem
-smanjuje upalne procese u telu
-utiče na konsistenciju i sastav fecesa(stolice)
-sinteza vitamina
-Utiče na hormonalnu regulaciju
-zaštita od štetnih mikroorganizma
-metabolizam lekova

Neuravnotežena crevna flora će verovatno uticati na naše zdravlje, dok uravnotežena crevna flora može čak da nas zaštiti od bolesti.

Naglašavamo da su ovo su opšte informacije, ovaj članak ne zamenjuje strično mišljenje. Ako želite da saznate nešto više o temama iz teksta pitajte lekara. Individualne terapije se mogu dobiti samo u ordinaciji.

Autor: Jelena Vučković

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *