Preventivni pregledi kod lekara

Smatramo da je zdravlje važno životno polje, a danas pričamo o zdravlju žena. Drage dame, idite jedem ili dva puta godišnje kod ginekologa, stomatologa, oftamologa, endokrinologa itd. Čak i da rezultati pokažu negativnu sliku vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, radite na tome da sve te smetnje eliminišite dok su u ranoj fazi, kako ne bi došlo do neželjenih komlikacija.

Preventivni pregledi osoba bez simptoma bolesti omogućuju dijagnozu u najranijem stadijumu, što u najvećem broju slučajeva znači i potpuno izlečenje.

Tema ovog teksta urinarna infekcija, ideja je da svake naredne nedelje delimo sa vama korisne informacije i ukažemo na važnost preventivnih pregleda. Kada na vreme prepoznate simptome, obratite se lekaru kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju. Lečenje će proći lakše, sa manje komplikacija i bola.

Urinarna infekcija

Urinarni trakt se sastoji iz mokraćne bešike, bubrega i kanala koji ih spajaju. Ovaj sistem proizvodi mokraću i izbacuje je izvan našeg tela. Jako je važno obratiti pažnju na to da se na spoljašni otvor mokraćnog kanala i u vaginu ne prenesu mikroorganizmi. Kada mikroorganizmi iz debelog creva prodru u kanal kroz  koji se iz mokraćne bešike urin izbacuje van, nastaje urinarna infekcija. Urinarna infekcija se može sprečiti praktikovanjem dobre toaletne higijene – brisanjem od napred prema nazad nakon korišćenja toaleta.

Simptomi urinarnih infekcija su: bolna i česta urinacija, bolovi u predelu donjeg stomaka, neprijatan miris urina. Moguća je pojava povišene ili visoke temperature, osećaja mučnine, povraćanje.

Uzroci urinarnih infekcija: stes, poremećena crevna flora, nedovoljan unos tečnosti, kamen u mokraćnoj bešici, loša higijena, hormonalni disbalans, loš imunološki sistem, seksualni odnosi, terapija sa antibioticima, bolesti nervnog sistema. Karakteristika ove infekcije je da se češče javlja kod žena a razlog je kratka mokraćna cev, tako da se sve bakterije iz spoljašnje sredine lako prenose na mokraćnu bešiku posredstvom mokraćne cevi. Kod muškaraca su urinarne infekcije ređe, u mlađim uzrastima uglavno izazvane seksualno prenosivim bakterijama, a u kasnijim godinama su vezane za neadekvatno pražnjenje bešike.

Ozbiljnije infekcije se moraju  lečiti antibiotikom kako ne bi došlo do upale bubrega. Kada se infekcija urinarnog trakta ne leči pravilno, može se proširiti ka bubrezima. Infekcija bubrega je ozbiljno oboljenje, koje može ostaviti trajne posledice.

zdravlje

Kako mogu da se spreče urinarne infekcije?

Preventiva je najbolji način da sprečite da dođe do urinarnih infekcija. Jedna od najvažnijih mera zaštite je mokriti čim osetite potrebu, takođe, poželjna je pravilna higijena. Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a to utiče na sposobnost da se isprazni sav urin, ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije. Savetuje se izbegavanje tesne odeće koja zadržava vlagu u predelu genitalija. Važno je popiti minimum 2l vode u toku dana. Brzo se istuširajte nakon znojenja a na bazenu obavezno presvucite mokar kupaći kostim. Jedan od saveta je  uriniranje pre i posle seksualnog odnosa.

zdravlje

Za kraj…

Naglašavamo da su ovo su opšte informacije, ovaj članak ne zamenjuje strično mišljenje. Ako želite da saznate nešto više o temama iz teksta pitajte lekara. Individualne terapije se mogu dobiti samo u ordinaciji.

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...