Preventivni pregledi

Smatramo da je zdravlje važno životno polje, a danas pričamo o zdravlju žena. Savetujemo da idete jedem ili dva puta godišnje kod ginekologa, stomatologa, oftamologa, endokrinologa itd. Klinike svojim pacijentima nude posebne pakete usluga koje možete dobiti po najpovoljnijim cenama. Ako rezultati pokažu negativnu sliku vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, radite na tome da sve te smetnje eliminišite dok su u ranoj fazi, kako ne bi došlo do neželjenih komlikacija.

Preventivni pregledi osoba bez simptoma bolesti omogućuju dijagnozu u najranijem stadijumu, što u najvećem broju slučajeva znači i potpuno izlečenje. Tema ovog teksta je hormonski balans, ideja je da svake naredne nedelje delimo sa vama korisne informacije i ukažemo na važnost preventivnih pregleda. Održavanje pravilnog hormonalnog balansa je suština zdravog i kvalitetnog života.

Šta su hormoni?

Hormoni imaju glavnu ulogu u svim aspektima zdravlja, zato treba da znamo da procenimo i uočimo znake njihovog disbalansa, značajno je za održavanje kvalitetnog života. Hormoni su organska jedinjenja koja deluju u malim količinama i utiču na regulaciju osnovnih metaboličkih, produktivnih i reproduktivnih procesa u organizmu, obezbeđujući rast i razvoj različitih tkiva i celog organizma. Dakle, oni su prenosioci poruka u krvi, koji govore našim organima koje funkcije da ispune. Reč hormon znači „pokrenuti”, „nadražiti”, „podsticati”.

Utiču na rast i razvoj, seksualnu funkciju, održavanje telesne temperature, pamćenje, učenje, raspoloženje i način na koji metabolišemo hranu. Najmanji poremećaj u funkciji ovih žlezda može narušiti hormonsku ravnotežu i dovesti do oboljenja. U našem telu dešavaju se hormonske promene, ali kad dođe do neuravnoteženog dejstva hormona koje ima za posledicu narušavanje zdravlja, to nazivamo hormonskim disbalansom.

zdravlje

Hormonska ravnoteža

Kada imate hormonski disbalans, može doći do neredovnih ciklusa kod žena, promene težine, promene raspoloženje, steriliteta, umora, gubitka kose, nesanice. Uzroci hormonskog disbalansa su poremećaji uzrokovani kombinacijom više faktora, kao što su genetika, fizička neaktivnost, prekomerna težina, alergija, toksične materije, problemi sa crevima, stes itd.

Ako želite da uspostavite hormonsku ravnotežu važno je regulisati unos masti, izbegavajte štetne hemikalije, redovno spavajte oslobodite se stresa, vežbajte, trčite ili barem hodajte minimu sat vremena u toku dana, svi ovi predlozi će uticati na poboljšanje imunološkog sistema.

zdravlje

Pravilnom ishranom do hormonske ravnoteže

Ono oko čega se stručnjaci slažu jeste da tretman hormonskog disbalansa počinje od promena naših navika. Korigovanje ishrane je prvi korak u tom procesu, jer predstavlja najprirodniji način da pomognemo telu da se ponovo vrati ravnotežu. Pravilna ishrana uravnotežuje dva glavna hormona za postizanje hormonske ravnoteže: kortizol i insulin. Cilj uravnotežene ishrane koja pomaže regulaciju hormonskog statusa je uravnotežen odnos proteina, ugljenih hidrata i masti. Drugi korak je da organizmu obezbedimo dovoljne količine vitamina, minerala i vlakana.

Za kraj…

Naglašavamo da su ovo su opšte informacije, ovaj članak ne zamenjuje stručno mišljenje. Ako želite da saznate nešto više o temama iz teksta pitajte lekara. Individualne terapije se mogu dobiti samo u ordinaciji.

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...