Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena

Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena. Očuvanje zdravlja od suštinskog je značaja za svakog pojedinca. To je pre svega prioritet kome treba da težimo kako bismo bili ispunjeni i živeli punim kapacitetom. Usled svakodnevnih obaveza i ubrzanog tempa života, brigu o zdravlju često zapostavljamo. Obraćamo pažnju na njega tek kada se uključi alarm, odnosno pojave neki od simptoma. Zato je preventiva ključ zdravlja. Ona se ogleda u samopregledima, redovnim posetama lekaru i praktikovanju zdravih životnih navika.

Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena

Samopregledi su efikasna metoda koja nam može ukazati na određene promene koje se dešavaju u našem organizmu. Na taj način možemo na vreme uočiti prisustvo bolesti. Oduzimaju nam minimalno vremena, možemo ih sprovodi bilo gde, a pružaju nam mnogo informacija o našem zdravlju.

Samopregled dojki

Redovnim samopregledima dojki možemo uočiti najranije promene. Na taj način se na vreme možemo javiti stručnjaku. Ovaj postupak je prilično jednostavan i možemo ga realizovati u kućnim uslovima, najbolje ispred ogledala. Prvenstveno posmatrajte svoje grudi. Obratite pažnju na njihov oblik, boju kože i izgled bradavica.

Zatim podignite ruku gore i drugom rukom lagano prevlačite po površini dojke. Obratite pažnju na eventualne kvržice ili bilo kakve druge neobičnosti. Preporučuje se da ovu vrstu samostalnog pregleda obavljate jednom mesečno, najbolje nedelju do deset dana nakon početka menstruacije. Tako ćete na vreme uočiti potencijalne promene i obratiti se lekaru radi konsultacije.

Uočavanje promena na mladežu

Budući da je naša koža izložena različitim spoljnim uticajima, sklona je i određenim promenama. Te promene moramo redovno pratiti kako bismo na vreme uočili nepravilnosti i otklonili potencijalne rizike. Nekada se promene na koži mogu javiti u vidu melanoma. Zato je neophodno sprovoditi redovne samopreglede kako bi se uočile najranije promene.

Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena

Prvenstveno obratite pažnju na ona područja koja su najizloženija suncu – vrat, ruke, lice i nogu, te analizirajte njihov oblik i boju. Mladeži bi trebalo da su simetričnog oblika, jasno izraženih ivica i jednake boje. Ukoliko primetite krastu, promenu boje ili ubrzani rast mladeža, odmah se javite lekaru koji će obaviti detaljan pregled mladeža i utvrditi da li je promena rizična. U periodima kada je indeks UV zračenja visok, ne izlažite se direktnom suncu. Obavezno upotrebljavajte kremu sa zaštitnim faktorom.

Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena
Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena

Redovne analize krvi

Kompletna krvna slika govori nam mnogo toga o našem trenutnom zdravlju. Preporučuje se da je uradite jednom godišnje, čak i kada nemate zdravstvene poteškoće. Simptomi veoma često mogu izostati, uprkos bolesti koja jeste prisutna, ali još uvek nije uznapredovala. Iz tog razloga je ova vrsta pregleda značajna i spada u jednu od najefikasnijih preventivnih metoda.

Analizom krvi možemo otkriti eventualne upalne procese u našem organizmu. Može se uočiti da li spadamo u određenu rizičnu grupu kada su u pitanje kardiovaskularne i druge hronične bolesti. Ukoliko primetite bilo kakva odstupanja od referentnih vrednosti, konsultujte vašeg lekara koji će vas dalje uputiti na detaljnija ispitivanja. Na taj način se može utvrditi tačna dijagnoza i potreban plan lečenja.

Genitalni samopregledi

Pregled grlića materije je od suštinske važnosti za reproduktivno zdravlje žena. Time se utvrđuje prisustvo ranih promena i omogućava praćenje stanja grlića materice. Ovu tehniku treba sprovoditi između dva ginekološka pregleda kod stručnog lica. Za njeno izvođenje nam je potreban spekulum, lubrikant i ogledalo.

Preventiva pre svega: Zbog čega su bitni samopregledi kod žena

Pored toga, posebno je važno da svakodnevno obraćamo pažnju na eventualne promene vaginalnog sekreta, zatim iscedak tokom menstrualnog ciklusa i bolove u donjem delu abdomena. Ukoliko postoje bilo kakva odstupanja, obavezno bi trebalo zakazati pregled kod ginekologa. Bolesti grlića materice pogađaju veliki broj žena. Jedan od efikasnih načina da im stanemo na put jeste praktikovanje samopregleda i redovni odlasci kod ginekologa.

Briga o zdravlju se, između ostalog, oslanja u velikoj meri na redovne samopreglede koji su od suštinskog značaja za očuvanje čovekovog blagostanja i funkcinisanja. Ova efikasna i jednostavna metoda daće najbolji uvid u sopstveno zdravstveno stanje i pomoći nam da lakše uočimo eventualne promene i izborimo se sa njima.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...