Preukusno: Francuska tradcionalna bageta

U zadnje vreme sam se baš bavila mešenjem bageta. Menjala vrste brašna, nalazila neka nova, pravila mešavinu različitih, dodavala ili oduzimala količinu kvasca, obična ili gazirana voda ili jednaka količina istih…

Mesila testo na razne načine, nekada žustro, energično, sledeći put pravila blage, nežne pokrete kako bih dobila baš onu pravu, francusku bagetu. Hrskave korice spolja, a mekane sredine sa bezbroj onih famoznih rupa. I na kraju, trud se isplatio, bageta je baš onakva kakva treba da bude. Rupičaste sredine i fine zlatno-žute, hrskave korice.

Recept:

560 gr brašna T55 ili 280 gr brašna t45 i 280 gr brašna T55
19 gr svežeg pekarskog kvasca + 1 kašika (26 gr brašna)
6 gr kokos šećera
12 gr fine kuhinjske soli
375 ml gazirane vode

Priprema:

Zagrejati vodu da bude mlaka, dodati šećera, izmrvljenog kvasca +1 kašiku brašna, dobro promešati i ostaviti da kvasac nadođe. Nakon toga zamesiti testo, dodajući soli, pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Nakon toga premesiti testo, pokriti krpom i ostaviti u frižideru da naraste. Idealno vreme narastanja je 4h, može i manje, a može i duže. Zatim istresti testo na ležerno pobrašnjenom stolu, razraditi ga i podeliti na jufke težine 290 – 320 gr. Svaku jufku rastanjiti rukom po dužini, preklopiti je do ivice, po dužini, urolati je i postupak ponoviti 3 puta, oblikujući jufku u bagetu.. Staviti je u pleku za bagete i ostaviti je da naraste. Zatim žiletom zarezati po površini bagetu, četkom nakvašenom vodom proći odozgo i peći bagetu na 250 stepeni u rerni sa ventilatorom, 20 minuta. A ispod pleha sa bagetama, staviti pleh sa vrelom vodom koja će isparavati prilikom pečenja i na taj način stvarati hrskavu koricu.

Autor: Sunčica Stanković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve . Dobrodošli...

Brzinski voćni kolač – Banana rolat

Brzinski voćni kolač - Banana rolat. Da li volite...

Danas novo, sutra je već normalno

Danas novo, sutra je već normalno. Slušam kako najavljuju...

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike!

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike! Uroš...