Preporuke knjiga za najmlađe

Preporuke knjiga za najmlađe

Književnost je sjajan prozor u svet za svako dete. Zahvaljujući knjigama deca uče nove stvari, razvijaju maštu i usvajaju prave vrednosti. Knjige za decu treba pažljivo birati, pa sam upravo zato rešila da vam olakšam odabir. Danas za vas izdvajamo nekoliko zanimljivih preporuka dečjih knjiga.

Ivana (@bookishjibberjabber)

Moja topla preporuka je i uvek će biti Hajdi”. Ova knjiga je moje sve. Moja ljubav prema ovoj knjizi traje nešto više od tri decenije. „Hajdi” za mene predstavlja ljubav na prvo čitanje. Svake godine smo za letnji raspust odlazili na jezero i ova knjiga je bila uvek moj izbor za letnje čitanje. I naravno ovaj ritual je trajao godinama. Da ste me pitali u mojim pre tinejžerskim godinama zašto baš ova knjiga, mislim da bi moj odgovor bio – zbog avanture. Ako me sada pitate, kao odraslu osobu, rekla bih vam da je to zbog ljubavi. Ljubavi koju Hajdi oseća prema svom dedi. Jer mislim da sam donekle mogla da se poistovetim sa njom. Jer je moj deda meni bio jedna od najbitnijih osoba u mom životu. Nadam se da ću ljubav prema ovoj knjizi moći da prenesem na svoju ćerku.

Jelena (@jeja_librarian_girl)

Iako je kod nas, nepravedno, skoro nepoznata, ova je knjiga pravi klasik dečje književnosti. Zbog neodoljive simbolike da se njenim dolaskom, Egziperijev „Mali princ” ponovo rodio u obličju nosoroga, svrstava se na sam vrh knjiga koje preporučujem. Sjajni roman nemačkog pisca Olivera Bantlea Putovanje jednog nosoroga”, namenjen, pre svega, mladim čitaocima, ali i svima onima koji uživaju u dečjoj književnosti. Priča o neverovatnoj umetnosti praštanja, o strpljenju, samospoznaji, iskrenosti, prijateljstvu, upornosti. Protkana sitnim, ali veoma važnim životnim mudrostima, oslanjajući se na onu vanvremensku „da se samo srcem dobro vidi”, ova knjiga trebalo bi da bude obavezna na knjiškoj polici svakog deteta.

Dragana (@vestica.iz.bajke)

U knjizi Serafina Krin i srce sveta” Magovija je magično mesto gde žive veštice, vilenjaci, patuljci, akrepi i druga bića iz mašte. Kada im zapreti opasnost jedino što ih može spasiti je Serafina Krin (dvanaestogodišnja veštica početnica) i njena dva prijatelja i pas. Kreću u pravu avanturu dok nas uče da je važno verovati u sebe, prihvatati različitosti i da je svako od nas jedinstven, da to što si hrabar ne znači da se ne plašiš i da niko nije suviše mali da bi spasao svet. Pregršt divnih poruka u knjizi za decu i idealan poklon za svakog dečaka i devojčicu.

Slađana (@citajmoslatko)

A šta ako” je fantastično ilustrovana knjiga koju od srca preporučujem svim šestogodišnjacima. Jer će kroz nju spoznati kako da savladaju svoje sumnje, strahove i nesigurnosti. Autorka nam, vrlo domišljato, najčešće dečje brige predstavlja kao „nespokojce” – naporna stvorenja koja lako poljuljaju samopouzdanje, ali doživljaji simpatične devojčice Kore nam daju ideje kako „nespokojce” ipak možemo oterati. „A šta ako” nosi veoma važnu poruku za svako dete, predstavljenu na nezaboravan način.

Dijana (@scochyca)

Omiljeno mesto dečaka Kristofera Robina je Stoletna šuma, gde provodi vreme sa medvedićem Vinijem Puom i njegovom družinom kod kojih je uvek zabavno. Vini Pu: velika potraga” je magična priča o pravom prijateljstvu i radostima koje osećamo kada usrećimo nekog koga volimo. Predivne ilustracije i uzbudljiv tekst čine ovu knjigu pravim izborom za priču za laku noć. Mališani će je prosto obožavati, i što je najvažnije uz nju će naučiti kako da vrednuju i neguju drugarstvo.

Dijana (@biblioteka_terlinga)

,,Kralj žabac je bajka koja me vraća u detinjstvo, kada mi ju je majka svake noći čitala pred spavanje. Kao i svaka bajka i ova pomaže deci da uoče razliku između dobra i zla, ali ih i uči da moraju biti odgovorni za svoje postupke. Bajka prati devojčicu koja je zarad ispunjenja svog cilja, prelako dala obećanje jednoj žabi, koje nije sigurna da može da ispuni. Svaka stranica ove knjige donosi magiju sa svojim predivnim ilustracija i divnom pričom u kojoj će svako dete sigurno uživati.

Mira (hajde_da_citamo)

Ko bi dao bolju preporuku za dečju knjigu od same dece? Pitala sam svog petogodišnjaka i izbor je jasan – Crvenci i Plavci”. Maestralne Džulije Donaldson, čije vesele stihove prate neobične ilustracije Aksela Šeflera. U njoj ćete čitati o jednom zabranjenom prijateljstvu koje prerasta u pravu ljubav, o preprekama, zabranama, razlikama, predrasudama, a snažne poruke koje ova knjiga nosi navešće i nas odrasle da se zamislimo.

Jadranka (@redleaf89)

Zašto volimo Pipi? Kada sam prvi put čitala svojoj ćerki Pipine dogodovštine, mislila sam da neće biti dovoljno zrela da ih shvati. Ali ona je toliko zavolela Pipi i razvila empatiju prema njoj, da nam skoro nijedan dan ne prođe, a da ne pročitamo bar nekoliko stranica ove čarobne knjige. Astrid je svaku priču posvetila svojoj ćerki i mislim da lepši poklon nije mogla da joj podari. Pipi je neko ko je drugačiji od svih. I ne stidi se da to bude. Ona se vodi srcem i ponekad krši pravila, ali nikada ne odstupa od onoga što je naumila. Njeni postupci su često duhoviti, ali naivni kao kod svakog deteta. „Pipi Duga Čarapaume da nasmeje, ali i da nam pokaže da uvek zadržimo tu dečiju osobinu iskrenosti koju lako gubimo dok odrastamo, kao i da naučimo da je biti drugačiji dar, a ne mana.

Dragana (@mama_medju_knjigama)

Iako ima mnogo knjiga za decu koje su vredne preporuke, ja sam odlučila da vam preporučim knjigu naše autorke Slađane Andrić Pavlović – „Čupka i njene avanture. Ovo je prva knjiga serijala koja govori o devojčici Čupki koja odrasta u seoskoj sredini sa svojim roditeljima. Ona sadrži dve priče – Čupka i Čupka i kornjača. Čupka je nestašna, crvene čupave kose i obožava životinje. Zbog situacija u kojima se nalazi, deci ce biti lako da se poistovete sa Čupkom i nauče neke nove stvari.

Adrijana (adri_doing_things)

Žirafe ne znaju da plešu je idealna slikovnica za dnevnu razonodu ili pak za uspavljivanje. Uz Žileta, vitku, visoku i nezgrapnu žirafu  klinci će naučiti da te nikada, ama baš nikada, tuđe mišljenje ne sme sputavati u ostvarivanju svojih ciljeva. Naime, Žiletov san je da učestvuje na plesnom takmičenju „Džungla pleše”. Ali on to jednostavno ne ume. Kako se mrdne tresne na kolena. Nijedan ritam mu ne paše pa samo može da posmatra kako divlje svinje plešu valcer.

Preporuke knjiga za najmlađe

Lav i lavica elegantni tango. A šimpanze razigrani ča-ča-ča. Pokunjen i tužan Žile diže ruke i odustaje. Ali u pomoć  pristiže cvrčak i otkriva mu tajnu uspeha. Udobno se smestite, dozvolite detetu da lista stranice i razgleda živopisne ilustracije koliko želi. Opisujte prizore, životinje, menjajte glas u skladu sa tekstom i oponašajte zvukove. Menjajte izraze lica, ubacite pokoji plesni korak i uživajte u oduševljenju koje ćete izazvati u detetu. Jer na kraju krajeva čitanje pre svega treba da bude zabava.

Milica (thegirlwhoplayedwithbooks)

Ilustrovani bonton za najmlađe” je knjiga uz koju će deca naučiti osnove lepog ponašanja. Istovremeno će uživati u prelepim ilustracijama. Verujem da je ovo knjiga koju svaka kuća treba da ima i uz koju svako dete treba da odrasta.

Preporuke knjiga za najmlađe

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....