PRELIVENE ŠARENE KIFLICE PRELIVENE ŠARENE KIFLICE
Kolač koji se nekada pravio po čitavoj bivšoj Jugoslaviji i u zavisnosti od podneblja dobijao ime. Obeležio je godine embarga i jedne mladosti. Nema... PRELIVENE ŠARENE KIFLICE

Kolač koji se nekada pravio po čitavoj bivšoj Jugoslaviji i u zavisnosti od podneblja dobijao ime. Obeležio je godine embarga i jedne mladosti. Nema ruke koja ga bar jednom nije umesila  niti kuće u kojoj nije zamirisao tih davnih godina.

 

Potrebno: 1kg pšeničnog brašna,

3 jajeta,

300 ml mleka,

250 ml ulja od semenki grožđa,

100 ml tečne pavlake,

50 ml gazirane vode,

25 gr kvasca + 2 kašičice braon šećera,

1 kesica praška za pecivo,

50 gr crnog suvog grožđa,

50 gr belog suvog grožđa,

Narendana kora od jednog žutog i jednog zelenog limuna,

Za braon deo : 3 kašike kakaa,

Za preliv: 1 l vode,

800gr kristal šećera,

2 limuna (isečena na kolutove),

 

Priprema testa: Sipajte u dublju šerpicu mleka, ulja , vode i pavlake, ugrejite da budu mlaki pa dodajte šećera i kvasca i sačekajte da kvasac nadođe. Stavite brašna u vangli, napravite udubljenje u njemu pa dodajte lagano umućena jaja i grožđe i zamesite testo rukom, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Kada bude naraslo, podelite ga na dva dela. Jedan ostaje beli, a u drugi dodajte kakaa, dobro ga sjedinite tako što ćete premesiti testo. I beli deo premesite, pokrijte ih krpom i ostavite da narastu još jednom. Nakon toga razvijte kore na pobrašnjenom stolu, isecite ih na trake širine 2cm, spojite ih praveći spiralu i oblikujte u ružice.

Priprema sirupa: Sipajte vodu u šerpu, dodajte šećera i stavite na vatru srednje temperature da vri, uz povremeno mešanje. Dodajte kolutiće limuna i kuvajte sirup dobrih 15 minuta.

Napomena: sirup ne treba biti gust kao kod baklave.

 

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *