Prednosti zajedničkog čitanja

Prednosti zajedničkog čitanja. Šta je to buddy read i kako funkcioniše?

Buddy read podrazumeva čitanje iste knjige u isto vreme sa jednom ili više osoba. Postoje različiti načini na koje ova vrsta čitanja može da funkcioniše. Najčešće se svode na deljenje knjige na nekoliko celina i komentarisanje tih celina određenim danima. Ponekad se knjiga čita i u celini, pa je svi učesnici na kraju zajedničkog čitanja komentarišu. Komentarisanje može da bude uživo ili onlajn – putem Instagrama, ZOOM-a, Skype-a…

Prednosti zajedničkog čitanja

Prednosti zajedničkog čitanja su brojne, a danas za vas izdvajamo neke od njih:

prednosti-zajednickog-citanja
Knjige
  1. Smanjivanje broja knjiga koje gomilamo na policama, a ne čitamo ih

Predlaganje naslova za zajedničko čitanje je sjajna prilika da predložimo neku od knjiga koje nam stoje na policama dugo godina, a koje nikako ne stižu na red za čitanje.

  1. Otkrivanje novih naslova i žanrova

Zajedničkim čitanjem možemo da naletimo na naslove koje sami nikada ne bismo izabrali, a za koje se ispostavi da su pravi odabir za nas. Isto tako, možemo da izađemo iz zone komfora i čitamo dela iz žanrova koje inače zaobilazimo.

Prednosti zajedničkog čitanja

prednosti-zajednickog-citanja
Prednosti zajedničkog čitanja
  1. Drugačiji uvidi u knjige

Kada čitamo i komentarišemo knjige sa nekim, drugačije doživljavamo ono što čitamo i primećujemo stvari na koje možda ne bismo obratili pažnju prilikom samostalnog čitanja.

  1. Brže rešavanje nedoumica prilikom čitanja

Kada čitamo, ponekad se dešava da neki deo knjige ne razumemo u potpunosti. Ako čitamo sa društvom, uvek možemo da ih zamolimo za pojašnjenje nekog pasusa, situacije ili ponašanja likova.

  1. Vežbanje prihvatanja drugačijih mišljenja i stavova

Često se prilikom zajedničkog čitanja desi da neko ima potpuno drugačije mišljenje od nas o onome što čitamo. I to je skroz u redu. Uz različite stavove i komentare čitanje može da bude samo zabavnije.

  1. Nova prijateljstva

Možda i jedna od najvećih prednosti zajedničkog čitanje jeste druženje sa ljudima koji kao i mi gaje ljubav prema književnosti.

Prednosti zajedničkog čitanja

prednosti-zajednickog-citanja
Knjige i kafa
  1. Izlazak iz čitalačke krize

Svakom od nas se dešava da zapadnemo u takozvanu čitalačku krizu, period kada nemamo želje i inspiracije za čitanje. Ako čitamo zajedno sa nekim, veće su šanse da će nas naše čitalačko društvo motivisati da počnemo ili nastavimo sa čitanjem nekog naslova.

  1. Deljenje trenutnih utisaka o nekom naslovu

Verovatno najočiglednija prednost zajedničkog čitanja jeste to što konačno ne moramo da zaustavljamo ljude iz svoje okoline i pričamo im o knjigama koje čitamo onda kada ih to ne zanima. Ne moramo ni da zovemo onu drugaricu koja je istu knjigu čitala pre tri godine i verovatno je se ni se seća. Svoje trenutno oduševljenje ili frustracije možemo da podelimo sa svojom čitalačkom ekipom, koja ne samo da će nas saslušati, nego će verovatno i da se nadoveže na našu priču.

Postoji još toliko prednosti zajedničkog čitanja da bi mi verovatno trebalo dva dana da ih sve nabrojim. Ipak, moj savet svima je da se okušaju u ovoj vrsti druženja. Ne možete da izgubite ništa, a možete da iskusite sve prednosti iz ovog teksta.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...