Praznični običaji u svetu (1.deo)

Novogodišnji i Božićni praznici proslavljaju se različito širom sveta. Veoma mi je zanimljivo da neki običaji mogu da budu isti u državama koje su na dva kraja sveta, a da se u potpunosti razlikuju u državama koje se nalaze jedna u blizini druge. Razmišljala sam malo o ovome, a onda sam odlučila da pitam svoje prijatelje iz drugih država kako se to kod njih proslavljaju praznici, pa vam danas pišem o tome kako se Božić i Nova godina slave u Španiji, Francuskoj, Poljskoj i Gruziji.

Španija

U Španiji deci poklone ne donosi Deda Mraz, nego tri mudraca (Los Reyes Magos). Iako slave katolički Božić, deca poklone ne dobijaju 25. decembra, nego 6. januara na katolički praznik Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. Ovaj praznik označava kraj proslavljanja 12 dana Božića i posvećen je mudracima Baltazaru, Melkioru i Gašparu.

Španska božićna lutrija je najveća na svetu i postoji od 1812. godine. Svake godine dobitnicima se isplati više od tri milijarde evra. Iz tog razloga ova lutrija poznata je i  kao El Gordo – „onaj debeli“. Listići za lutriju počinju da se prodaju već u julu, a izvlačenje je 22. decembra. Većina građana učestvuje u lutriji, a dobitnike izvlače učenici jedne škole u Madridu. Kada izvuku broj dobitnika i iznos nagrade koju on osvaja, deca ih ne pročitaju, nego ih otpevaju.

Kada na dočeku Nove godine otkuca ponoć Španci jedu 12 zrna grožđa, kako bi se oprostili od prethodne godine i u narednoj godini imali 12 uspešnih meseci.

Francuska

Francuzi za Božić prave poseban kolač, bûche de Noël, koji izgleda kao cepanica drveta. Nekada se ovaj naziv odnosio na badnjak koji je spaljivan na ognjištu kao deo proslave Božića. Nakon što je ovaj običaj prestao da se primenjuje, a kao podsetnik na prošla vremena, pravi se kolač istog oblika kao badnjak.

Francuzi 6. januara prave desert kraljevska galeta (galette des rois). Ovaj kolač služi se dvanaestog dana Božića kako bi se proslavilo Bogojavljenje, verski praznik u znak sećanja na dolazak tri mudraca. U kolaču se sakrije mala figurica kralja i onaj ko je pronađe kralj je kuće tog dana i može da bira ko će od ukućana vladati sa njim.

Poljska

Za Božić Poljaci služe 12 jela koja simbolizuju 12 apostola.

Ispod stola se stavlja slama kao podsetnik na štalu u kojoj se Isus rodio, a Božićni stolnjak treba da bude beo kao simbol čistote Marijine.  Za stolom se uvek ostavlja jedno prazno mesto. Za ovo postoje dva razloga – ukoliko im dođu gosti i kako bi se sačuvala uspomene na sve koje su izgubili u toku te godine.

Mnogi Poljaci ne počinju da večeraju 24. decembra dok se prva zvezda ne pojavi na nebu, kao podsetnik na Vitlejemsku zvezdu. Nakon molitve, a pre jela, porodica deli oplatek, oblatnu napravljenu od brašna i vode. Ovo simbolizuje pomirenje.

U nekim delovima Poljske deci poklone donosi Sveti Nikola, a u nekima Gwiazdor, mali anđeli ili beba Isus.

Gruzija

Meklve je prvi gost koji posećuje kuću posle dočeka Nove godine. Porodice uglavnom pozivaju ljude za koje znaju da imaju sreće i da su veseli, jer se veruje da osobine prvog gosta utiču na to kakva će naredna godina biti za tu porodicu.

Osim jelke, u nekim delovima Gruzije se tokom praznika kiti i chichilaki. Napravljen je od grana lešnika, koje se stružu kako bi imale kovrdžave končiće i ličile na jelku. Chichilaki se obično ukrašava cvećem i suvim voćem.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...