Poznate ličnosti sa invaliditetom

Poznate ličnosti sa invaliditetom. Osobama sa invaliditetom nije lako. Međutim, oni i te kako mogu imati uspešnu karijeru i živeti lagodnim životom. Neke ličnosti su vam već poznate, a za neke ćete možda tek sada čuti. Ostanite sa mnom do kraja.

poznate-licnosti-sa-invaliditetom

Frida Kalo

Je najpoznatija meksička slikarka prve polovine 20. veka. Bila je svetski poznata slikarka. Njene slike su svetski poznati autoportreti koji simbolizuju njen bol i seksualnost. Volela je da slika živim bojama. Dok je bila devojka, doživela je tešku saobraćajnu nesreću, nakon čega joj je desna noga ostala kraća.

poznate-licnosti-sa-invaliditetom

Ludvig van Betoven

Je jedan od najvećih kompozitora svih vremena. U 30-oj godini prvi put otkriva da ima problema sa sluhom. Njegova ljubav prema muzici je bila veća od snage gluvoće. Do četrdesete godine je nastupao. Neko vreme nakon što je potpuno izgubio sluh, nastavio je da komponuje.

Poznate ličnosti sa invaliditetom

Martin Šin

Je holivudski glumac koji je postao popularan ulogom u filmu „Apokalipsa danas“. Dobitnik je Emi nagrade, Zlatnog globusa, a dodeljena mu je zvezda na Bulevaru slavnih u Holivudu. Na rođenju je zadobio povredu leve ruke, ruka mu je ostala kraća od desne, što ga je ometalo u svakodnevnim aktivnostima.

Poznate ličnosti sa invaliditetom

Frenklin Ruzvelt

Je bio američki političar i 32. predsednik SAD-a. Služio je više od dva mandata. U 40-oj godini je ostao paralizovan od struka na dole. Nije mogao da prihvati svoje stanje i radio je sve da bi se izlečio, ali bezuspešno.

poznate-licnosti-sa-invaliditetom

Vuk Karadžić

Je bio reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika. U 20-im godinama je oboleo, a kao posledica bolesti, jedna noga mu je ostala savijena.

poznate-licnosti-sa-invaliditetom

Andrea Bočeli

Je poznati italijanski tenor koji puni dvorane i očarava publiku svojim glasom. Od malih nogu pokazuje ljubav prema muzici. Rođen je sa slabim vidom koji je potpuno izgubio sa 12 godina, nakon što ga je lopta udarila u glavu.

poznate-licnosti-sa-invaliditetom

Tomas Edison

Je čovek koji je zaslužan da svet „sija“. Poznati je pronalazač. Od malena je bio gluv usled infekcije uha i šarlaha.

poznate-licnosti-sa-invaliditetom

Stiven Hoking

Je poznati naučnik, veoma cenjen. Njegova predavanja su veoma posećena. Kao mladiću mu je dijagnostikovana ALS sa kojom živi preko 50 godina. Koristi invalidska kolica. Njegova izjava: „Dok nisam oboleo, bilo mi je dosadno i nisam pronalazio smisao života“ je sve ostavila u šoku.

Iako su imali ili imaju bilo kakav oblik invaliditeta, oni su uspeli. Svi oni koji misle da je invaliditet prepreka za uspeh, greše. Verujte mi, možete. Može svako. Verujte, vera pomera planine.

Autor: Darija Petrović

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Razmišljajte o putu ka napretku

Razmišljajte o putu ka napretku. Brz način života ima...

Portokalopita sa klementinama prava letnja poslastica

Portokalopita sa klementinama prava letnja poslastica. Sočni aromatični kolač...

Biološka terapija

Biološka terapija. Biološka terapija predstavlja tretman koji treba da...

Dokaz da si dovoljan sebi

Dokaz da si dovoljan sebi. Da biste postali ili...