Povratak devedesetih: Šta se sve vraća u modu?

Povratak devedesetih: Šta se sve vraća u modu?

Modni trendovi koji danas vladaju na modnim pistama i ulicama gradova predstavljaju fuziju najrazičitijih stilova. Neki od njih su svakako karakteristični za sadašnji trenutak, ali smo većinu ranije iskusili. Iako je poznato da se moda vraća, retkost je da jedno razdoblje preuzme većinu trendova prethodnog. S druge strane, današnja moda dozvoljava nebrojene slobode u kombinacijama. Ovo čini da zapravo na širokim bulevarima modernog doba ima mesta za evociranje brojnih uspomena. Moda devedesetih je, čini se, ostavila na trendsetere najsnažniji utisak. U narednim redovima izdvajamo komade koji dokazuju da modna scena današnjice nije ravnodušna na šuškavu tye-dye modu devedesetih.

Jeans trendovi

Kada je u pitanju odeća od teksasa, nesumnjivo govorimo o evergreen trendu. Dobre farmerice su baza garderobera svake moderne osobe već dugi niz godina. S  druge strane, u toku različitih perioda vladaju drugačiji trendovi u pogledu jeans-a. Aktuelni trendovi oberučke prihvataju teksas u svim varijantama. U ovom kontekstu, najočigledniji glasnik minulih trendova je duboki struk. Takođe se veoma očekivano na ulicama gradova danas sreće naredni popularni produkt devedesetih godina – iscepane farmerke. Još jedno jeans rešenje s kraja prošlog veka postaje sve prisutnije, a to su takozvane bootcut farmerke.

Majice sa printom

Trend koji se uporno iznova vraća su raznolike majice sa štampom. Ovaj modni iskorak se kraja prošlog veka vratio na ulice gradova kao obeležje takozvanog street style-a. Majice sa najrazličitijim natpisima i slikama predstavljaju vid personalizovanja kombinacija. S druge strane ovo je način oneobičavanja kako formalnijih, tako i ležernijih varijanti. Ovaj trend se sjajno nadovezuje na još jedan modni eksperiment devedesetih – takozvani tie-dye.

Tie-dye komadi

Tie-dye trend nije rezervisan isključivo za devedesete godine. Govorimo o modnom izrazu koji je čvrsto vezan za hipi pokret. Tie-dye tako asocira na bunt koji je karakterističan za pomenuti pokret: na prkos i slobodu. Sa hipi festivala ovaj trend razlivanja boja i šarenila prelazi na devedesete godine, koje vole jarke boje. Nakon devedesetih se tie-dye rešenjima oduševljava generacija Z. Ovo možemo smatrati jednim od najupečatljivijih trendova s kraja prošlog veka koji rado danas nosimo.

Floralni dezen

Cvetni dezen je trend koji tokom godina gotovo nasumično odlazi i vraća se na scenu. Ovaj trend svoju popularnost duguje upravo devedesetim godinama. Danas mu se radujemo neovisno o godišnjem dobu, mada nas najviše podseća na kraj prošlog veka na prolećnim haljinama. Ovo je prepoznatljiva aktuelnost koja ide pod ruku sa dodacima poput takozvanih čokera.

Čoker ogrlice i lenonke

Aksesoar igra veliku ulogu u formiranju modnog stila. Tako će modni dodaci u velikoj meri odrediti modu određenog perioda. Mi danas odlučujemo da, između ostalog, stavljamo ogrlice koje idu uz sam vrat i nosimo popularne lenonke. Danas možemo da biramo među brojnim modelima ovih specifičnih sunčanih naočara, koje se sjajno uklapaju u atmosferu aktuelne mode.

Crop top

Crop top postaje sve češći modni izbor u toku letnjih dana. Za njega znamo upravo zbog mode s kraja dvadesetog veka. Kombinujući ovakve majice sa pantalonama visokog struka, dobijamo kombinaciju koja je karakteristična za današnju modu. S druge strane, ovo je upravo preuzeto iz ne tako davnih devedesetih.

Popularnost helanki

Kada su helanke u pitanju, mišljenja su veoma podvojena. Neki smatraju da ovaj komad ne može biti zamena za pantalone ili farmerice, a drugi su ga rado prigrlili. Činjenica je da su helanke danas popularnije neko ikada, odnosno kao devedesetih godina. Ovaj odevni predmet će influenserke najradije nositi, paralelno sa sasvim suprotnim oversized trendom.

O modi devedesetih nismo uvek govorili sa odobravanjem. Pojedini iskoraci su, razumljivo, ostali u granicama te minule decenije. S druge strane, devedesete godine nude mnoštvo zanimljivih rešenja, koja se uklapaju sa aktuelnom estetikom. Današnjoj modi devedesete godine bez sumnje prijaju. Upliv ovog modno interesantnog razdoblja oneobičava gradske ulice i doprinosi sveobuhvatnoj i jedinstvenoj estetici.

Povratak devedesetih: Šta se sve vraća u modu?

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...