POSLASTICA I ZA DORUČAK I ZA UŽINU: “SLATKO OD KAJSIJA” POSLASTICA I ZA DORUČAK I ZA UŽINU: “SLATKO OD KAJSIJA”
Recept: 1kg i 700 gr očišćenih kajsija 1kg i 900gr šećera 1 limun isečen na kolutove Nekoliko listova rozetle. Za pranje kajsija vam je... POSLASTICA I ZA DORUČAK I ZA UŽINU: “SLATKO OD KAJSIJA”

Recept:

1kg i 700 gr očišćenih kajsija

1kg i 900gr šećera

1 limun isečen na kolutove

Nekoliko listova rozetle.

Za pranje kajsija vam je potrebno:

Voda

3 kašike sode bikarbone

Za rastvor koji će kajsije održati da se ne raspadnu prilikom kuvanja vam je potrebno:

Voda 3,1/2 kašičice limuntusa

1 kašičica sode bikarbone.

Za slatko od kajsija je potrebno da plodovi kajsija budu tvrdi ne mekani kao za pekmez.

Priprema:

Kajsije najpre operite tako što ćete ih staviti u dubljoj posudi, nalijte ih hladnom vodom, dodajte 3 kašike sode bikarbone i ostavite tako da odstoje 30 minuta. Nakon toga ocedite vodu, očistite ih od koštica, isecite ih na pola i stavite ih nanovo u posudi, nalijte vode, dodajte 3, 1/2 kašičice limuntusa i 1 kašičicu sode bikarbone i ostavite ih tako da odstoje 30 minuta. Nakon toga ih ocedite od vode i poređajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, tako što ćete ih poređati kao za pekmez, red kajsija, red šećera. Pokrijte ih folijom, ostavite da prenoće u frižideru. Sutradan, stavite šerpu na šporet, uključite ringlu (termostat 3) i pustite da provre uz povremeno mešanje, ali pažljivo da se ne bi izgnječile. Kada provre, smanjite temperaturu, (termostat 2), kuvajte ih 15 minuta i kašikom vadite penu koja se stvara prilikom kuvanja, zatim sklonite šerpu od vatre, pokrijte je vlažnom, dobro isceđenom krpom i ostavite tako da slatko prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan stavite kolutove limuna u šerpu, uključite ringlu (termostat3), pustite da slatko provri, smanjite temperaturu (termostat2) i kuvajte još 5 minuta. Nakon toga sklonite šerpu, pokrijte je vlažnom, dobro isceđenom krpom i ostavite da se slatko ohladi. Sipajte ga u dobro oprane, sterilisane tegle, dodajte listove rozetle, zatvorite ih i ostavite ih na tamnom i hladnom mestu.

Napomena:

Nekada su naše mame i bake kuvale slatko od kajsija tako što su ih držale da odstoje u krečnoj vodi da se ne bi raspale prilikom kuvanja.

Danas se to postiže držanjem kajsija u limontusu i sodi bikarboni, kao što sam navela u postupku.

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *