POSETITE ZAGREB SA NAMA

U oktobru mesecu za vikend posetili smo glavni grad Hrvatske – Zagreb. Pošto smo imali samo  dan ipo, dok smo bili u Beogradu, napravila sam okvirni plan šta da se poseti i vidi, da bismo uštedeli vreme i iskoristili ga maksimalno u gradu. Vreme nas je poslužilo, tako da smo uživali u dnevnoj i večernjoj šetnji po gradu. Prvog dana smo obišli veći deo centra grada, a počeli smo od najprometnijeg trga: Trg bana Josipa Jelačića –glavni trg u Zagrebu, nastao u podnožju naselja Kaptola i Gradeca, uz izvor Manduševac. Ovde se svakodnevno sastaju stanovnici i to „pod satom“ ili „pod repom“ . Fontana Manduševac ispod nje nalazi se izvor. Za vezuje se legenda o nastanku imena grada:

rrem

Naime, jednog sunčanog dana, stari ban, unoran i žedan, kad se vraćao sa bitke, zamolio je lepu devojku Mandi da mu zagrabi vode iz izvora. Tako je izvor dobio ime Manduševac, a grad – Zagreb. Smatralo se, da onaj ko popije vodu iz izvora, uvek će se vraćati u Zagreb.

U blizini Trga, na Kaptolu, nalazi se Katedrala Blažene Device Marije – simbol Zagreba. Zagrebačka biskupija osnovana je 1094.godine i ubrzo posle toga započeta je izgradnja katedrale. U toku gradnje, bila je opasnost od napada turaka, i gradnja je preusmerena na zaštitne bedeme. Zemljotres 1880.godine naneo je veliku štetu katedrali i celom gradu i posle toga započinje obnavljanje katedrale. Danas katedrala ima dva velika tornja, visine 105 metara, koji se vide iz bilo kog dela grada.

Zidine oko katedrale su dan danas sačuvane, i to u odličnom stanju. Prednja kula od zidina bila je porušena u 19.veku, da bi imali nesmetan pogled na katedralu. Ispred katedrale nalazi se i fontana „Bogorodica sa Anđelima“, koji predstavljaju Veru, Nadu, Nevinost i Poniznost.  Odmah iza katedrale nalazi se park Ribnjak, koji je odlično mesto za odmor, setnju, igru u centru grada. Unutar parka nalaze se egzotične biljke, skulpture, dečije igralište.

Ono što je karakteristično za Zagreb, su otvorene pijace.Ima ih u svakom kvartu, a najpoznatija je Dolac. Na početku 20.veka porušene su bile sve kuće na Dolcu, da bi se otvorila pijaca. Svakodnevno ovde se prodaju sveze voće, povrće, meso, riba. Na ručak smo išli u pivnicu Medvedgrad Ilića, jer su nam rekli da je to jedno od naj mesta u gradu. I stvarno je bilo tako. Imaju veliku baštu, raznovrstan meni, veliki izbor piva i pića, a nalazi se u blizini centra (Trga bana Josipa Jelačića). Nakon istraživanja centralnog dela grada, krenuli smo u Gornji grad. Izašli smo na Tkalčićevu ulicu, koja je ranije bila potok Medveščak i koji je delio Kaptol i Gradec. Potok je pokretao mnoge mlinove, a u 18.veku ovde grade se  prve manufakture, gde se proizvodio sapun, liker, papir. Krajem 19. veka, pretvara se u ulicu, gde se danas nalaze kafići, restorani, butici.

Ovde se nalazi  još i jedna mala ulica, koja nosi naziv „Krvavi most“, jer je u prošlosti taj most povezivao Kaptol i Gradec. U srednjem veku na ovom mestu bili su sukobi izmešu ova dva naselja. Most srušen je 1899.godine, ali ime je ostavljeno. U Gornji grad ulazi se kroz Kamenita vrata, jedina stara vrata, koja su sačuvana. U prolazu smeštena je kapela Majke Božje, koja je čudom spašena u požaru 1731.godine. Na ovo mesto dolaze iz svih krajeva sveta da bi se njoj pomolili. Odmah kad prođete Kamenita vrata s leve strane nalazi se najstarija apoteka u gradu, koja je otvorena daleke 1355.godine i radi dan danas bez prestanka. A otvorio je praunuk čuvenog Dante Aligijerija, Nikolo Aligijeri.

Na trgu Svetog Marka nalazi se istoimena crkva, koja bila je sagrađena sredinom 13.veka. Crkva u sebi ima nekoliko stilova, romantizam, gotički stubovi, bila je obnovljena u neogotičkom stilu Hermanom Bolle. Na krovu nalazi se grb Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije i samog grada Zagreba. Uveče iskoristili smo priliku i posetili smo najpopularniju poslastičarnicu Vincek, koja se nalazi u blizina Trga Josipa Jelačića. Otvorena je 1977.godine i u ponudi je ogroman izbor slatkog. Teško je naći slobodno mesto, tako da možda ćete malo čekati.

Tokom drugog dana u Zagrebu posetili smo Trg Kralja Tomislava, gde nalazi se spomenik Kralju Tomislavu, prvom hrvatskom kralju, koji je odbranio Hrvatsku od osvajačkih napada Mađara i ujedinio je sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju, i tako odlučuje da kneževinu pretvori u Kraljevinu hrvatsku. Ovde se nalazi i Glavna železnička stanica, Umetnički paviljon, Hotel Esplanada. Ovaj hotel bio je namenjen putnicima Orient Expresa, koji je išao od Pariza do Istanbula, a Zagreb je jedna od stanica na tom putu. U blizini trga nalazi se i botanički vrt – prava zelena oaza u gradu. Smešten je uz železničku prugu. Preko zime vrt ne radi, a od proleća svi posetioci mogu uživati u izložbama sa oko 10.000 različitih biljaka. Park je otvoren do sumraka i ulaz je besplatan. Ali pravila su jako stroga: ne sme da se gazi po travi, da se vozi bicikl, roleri, galama je zabranjena, ne sme se brati cveće.

Naravno, nismo uspeli da posetimo baš svaki deo grada, tako da ćemo imati priliku da se vratimo u Zagreb.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...