POSETITE TVRĐAVU RAM

Tvrđava Ram nalazi se u selu Ram na obali Dunava. Udaljen je 15 km od Velikog Gradišta. Tvrđava podignuta je u XV veku po naredbi turskog sultana Bajazita II na granici sa Ugarskom sa topovskim otvorima, što je ovu tvrđavu učinilo jednom od prvih artiljerijskih tvrđava na ovom području. Sama tvrđava sastoji se od 5 kula, koje su povezane među sobom. I svaka kula ima po 3 sprata, na kojima su ostali mesta za topove, tako da iz kule moglo se braniti u bilo kom smeru. U centu tvrđave nalazi se antičko-vizantijski objekat kružne osnove. Prečnik je 11 metara. Objekat bio je pokriven kupolom i bez ulaz, niti bilo kakav drugi otvor. Oko objekta podignut je bedem kvadratne osnove, koji je u antičko vreme bio obnovljen. Smatra se da ova građevina imala sakralne namere.

Legenda kaže da je turski sultan, došavši na ovo mesto, zadivljen lepotom prostro ćilim za molitvu-ihram, pomolio se Bogu i rekao: na mestu ovog mog ihrama, sagradite mi grad. Po tome selo Ram nosi ime.“

Za posetioce otvoren je i jedan deo gornjih spratova, sa kojih se pruži pogled na Dunav, koji je u ovom delu i najširi i najsporiji.

Zbog dobre i pregledne lokacije za ovu tvrđavu u svoje vreme su ratovali Ugari, Vizantijci i Turci. Smatra se da na suprotnoj strani Dunava bila podignuta tvrđava Haram, koja, nažalost nije sačuvana u naše vreme.

Po nekim podacima ovo mesto pominje se i u XII veku kao mesto sukoba Vizantije i Ugarske.

Do skorog vremena tvrđava nije bila objekat turističke atrakcije, ali su poslednjih godina dosta radili na uređenju, i polako žele da to bude novi objekat na turističkoj mapi Srbije. Pored  tvrđave nalazi se i pristanište. Prolazi magistralni put Beograd – Đerdap, Beograd – Kladovo.

A ja sam ove subote imala tu čast da trčim u ovom mestu zajedno sa jos 112 trkača/ica. I drago mi je da još jedno mesto u Srbiji otvorilo svoja vrata za istraživanje i za upoznavanje.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...