Posetite: Karlovi Vari

Karlovi vari su najpopularnija i najpoznatija banja u celom svetu, a osim toga poznata je i po filmskim festivalima, koji se ovde održavaju. Sam grad nalazi se na visini od 450 metara nadmorske visine. Kroz centar grada teče reka Tepla, koja je poznata po svojoj toploj vodi. Mi smo posetili ovaj grad, prošli po njegovim ulicama, gde je istorija ostavljala svoje tragove. Probali ukuse ovog kraja, pa vam prenosimo naše utiske.

Počeli smo turu sa najpoznatijeg hotela“Hotel Pup”.1775.godine u Karlove vari dolazi poslastičar Iogan Pup. 1786. godine on kupuje Češku dvoranu, i tokom sledećih nekoliko godina pretvara tu dvoranu u veliki hotel. Od tog momenta hotel Pup privlači ne samo obične turiste, nego i diplomate, svetske zvezde. Tako ovde ispred hotela na pločicama možete da vidite imena svih poznatih ljudi, koji su ovde odsedali, kao i  godine koda su posetili ovo mesto. Neke od njih su: Marija terezija, Petar I Veliki, Juriy Gagarin, Daniel Craig (svi se sećamo „Casino Royal“?).

Nakon toga uz reku Tepla došli smo do kolonade, koja se zove „Gejzerna“, jer je na tom mestu bio gejzir, koji je 02. septembra 1809. godine imao toliko jaku eksploziju, da su razrušene neke kuće u blizini. Ovde ima nekoliko kolonada sa raznom vodom različite temperature, te možete da ih probate, da se umijete. Ovde možete da kupite i suvenire za uspomenu. Preporučujemo da kupite njihovu posebnu čašu iz koje oni ovde piju vodu. To je časa sa ručkom kroz koju se pije voda, da se ne bi opekli (jer u nekim kolonada temperatura vode dostiže i do 65 stepeni).

Po izlazku iz kolonade možete da vidite hram Mariji Magdaleni sa jedne strane, a ss druge jednu Dvorsku kulu, koja je nekada bila deo zamka Karla IV i „Pijačna kolonada“, koja privlači paznju zbog svoje arhitekture, i načina rezbarenja ukrasa na njoj.

Najpopularnija kolonada je Mlinska kolonada. Ima ukupno 124 kolone, njena dužina je 132 metara, a širina 13 metara. U sebi sadrži 5 izvora moneralne vode.

Nakon šetnje po centru grada, krenuli smo kroz razne uličice da bi stigli do jedne prelepe ruske crkve Svetog Petra i Pavla.

Ono po čemu je ovaj grad još poznat jeste to da se ovde nalazi muzej Becherovke. Piće koje se služi skoro svugde, i pravi se po strogo čuvanom receptu iz 32 razne vrstre trava. Taj recept znaju samo direktor i tehnolog.

Na ručak smo svratili u restoran Čarli, posvečen Čarliju Čaplinu, gde možete da uživate u nacionalnoj kuhinji.

Ukoliko imate više vremena, posetite i hotel Termal, koji se nalazi u centru. Sam hotel se jako izdvaja iz celog ambijenta grada, jer je sagrađen u doba komunizma, i još uvek ima u sebi taj njegov stil. Međutim u ovom hotelu kada je filmsku festival, prikazuju se razni filmovi, tako da ga poznati glumci, producenti posećuju često.

Iza hotela Termal možete da vidite jedno uzvišenje, gde se nalaze „Tri krsta“. Na njemu se nalaze 3 drvenih krsta. O ovom mestu ima puno raznih legendi, koje uključuju duhove. Sami krstovi su bili podignuti 1640.godine, i posvećeni su pamćenju Golgofa i pobedi katolocizma nad reformacijom.

Takođe iza hotela Pup, na uzvišenju nalazi se Vidikovac sa kulom Diana. Do tamo stižete uz pomoć funikulera, koji je sagrađen 1912.godine. Ovde možete da uživate u panorami na ceo grad uz neko osveženje.

Naš savet je da kupite i probate njohove poznate oblande, koje se prave sa raznim ukusima. Možete ih da kupite na komad ili u pakovanju, a na nekim mestima prodaju se u setovima sa nekoliko ukusa. Mi smo kupili sa ukusom kokosa i uživali u šetnji po ulicama grada uz ispijanje iz te posebne čašice mineralne vode.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...