Posetili smo planinu Ješevac i Borački Krš Posetili smo planinu Ješevac i Borački Krš
Ovaj virus nam je poremetio planove, ali polako se učimo da živimo sa njim. Putovanja se polako vraćaju, tako da vas danas vodimo u... Posetili smo planinu Ješevac i Borački Krš

Ovaj virus nam je poremetio planove, ali polako se učimo da živimo sa njim. Putovanja se polako vraćaju, tako da vas danas vodimo u Šumadiju, na planinu Ješevac i Borački krš.

Planina Ješevac nalazi se u blizini Gornjeg Milanovca. Najviša tačka je Crni Vrh, koji ima 902 metara. U podnožju planine nalazi se i Gružansko jezero, te ako imate više vremena, možete doći i do njega. U okolini nalazi se i planina Rudnik, kao i najveća ljuljaška u Srbiji i “Srpski Holywood”. Napravili smo jednu kraću pauzu pre nego što smo stigli na početak pešačenja po planini. Na putu smo sretali dosta domačinstva sa raznim životinjama, tako da iskoristite priliku da i vi malo stanete i malo uživate. Sama staza kroz planinu nije naporna, a tu i tamo smo imali i pauze da se okrepimo, a pored puta naišli smo i na jagode. Na par mesta smo skrenuli sa staze, ali smo napravili svoju novu kroz žbunje i trnje, zato bolje se dobro obucite, u slučaju da i vi skrenete sa staze.

Posle Ješevca krenuli smo prema Boračkom kršu – koji predstavlja prirodni fenomen, deo ugašenog vulkana. Nastao je negde pre 20 miliona godina, a čine ga niz stena, velike čvrstine. Zbog svojih osobina koristi se i u građevinarstvu. Najviši vrh nalazi se na visini 515 metara. Sam put do vrha traje nekih 20 minuta, ali sve vreme idete uzbrdo, tako da ovde če vam možda biti potrebni štapovi, ako ste navikli sa njima da pešačite. Pogled koji se pruzi sa te visine na okolinu će vas ostaviti bez daha i sa osmehom na licu. Jer s jedne strane gledate na sam Borački krš i njegove stene, dok na drugoj strani uzivate u ravnici, poljama i pogledu na Gružansko jezero.

U podnožju Boračkog krša nalazi se i srednjevekovno groblje sa spomenicima još iz XVI veka, a po nekim podacima, misli se da ima i iz XIII veka. Nedaleko od groblja, nalazi se i crkva Svetog Arhanđela, koja je zaklonjena u stenama Boračkog krša.

Na povratku za Beograd možete da svratite u restoran koji se zove “Kota 555”, jer baš tu smo dočekali neverovatan zalazak sunca.

Autor: Kristina Jovičić

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *