Položaj žena sa invaliditetom u Srbiji

Položaj žena sa invaliditetom u Srbiji. Žene sa invaliditetom u Srbiji su, mogu slobodno reći, i te kako stavljene sa strane. O njima se mnogo ne brine. Ne uvažava se njihovo mišljenje. Osporava im se majčinstvo i smatraju se nesposobnima za kućne poslove.

Da li ste se zapitali zašto je to tako?

Zbog čega žene sa invaliditetom doživljavaju traume, pa čak i neke oblike nasilja? Smatraju se manje vrednima, zbog otežanog kretanja i funkcionisanja. Smatraju se nesposobnima da budu majke, a ta uloga je najlepša uloga koju jedna žena može imati.

Žene sa invaliditetom na poslu imaju neprijatne situacije koje utiču na njihovo psihičko stanje. Na ulici ih prate pogledi radoznalih ljudi koji obavezno prokomentarišu ono što su videli.

Nisu zaslužile sažaljenja, nisu zaslužile da budu odbačene. Nisu zaslužile da se osećaju bespomoćno.

Položaj žene sa invaliditetom nije na zavidnom nivou, iako se te žene bore da promene trenutno stanje.

Negde sam vam već pisala o situaciji u kojoj se nalaze osobe sa invaliditetom, zbog manjka podrške. A sada bih volela sa vama da podelim par primera u kojima se može primetiti loš položaj žena sa invaliditetom.

zena-u-kolicima-invaliditet

  • Ženi sa invaliditetom se osporava mogućnost majčinstva, jer se smatra da one ne mogu biti dobre majke zbog sporijeg kretanja ili ’pak nemogućeg;

Međutim, želim da znate da nije važno da li žena ima invaliditet ili ne, ona zaslužuje da bude majka, bez obzira na sve. U poslednje vreme se često polemiše o trudnoći žena sa invaliditetom i u tim trenucima se ne vodi računa kako se odnosi prema njima, jer je to ipak osetljiva tema.

  • Žena sa invaliditetom može obavljati kućne poslove i može biti dobra domaćica, bez obzira na nedostatke;

Znam mnoge žene sa invaliditetom koje svoje svakodnevne obaveze obavljaju bez obzira na invaliditet i samim tim dokazuju da invaliditet ne mora biti prepreka.

  • Žene sa invaliditetom nisu dobre radnice;

Veliki mit. Žena ukoliko želi, ona može sve. „Ako nema invaliditeta, dobar je radnik“ – mit. Dobro obavljanje poslova nema veze sa invaliditetom.

invaliditet

  • Mišljenje žena sa invaliditetom se manje uvažava i sluša, jer „šta one znaju“;

Ovo je jedna velika istina i to je naš najveći hendikep. Svakodnevno čitam o osporavanju žena, one ništa ne znaju, a pogotovo one sa invaliditetom, jer one su „nesposobne“. Moram staviti („“) jer ne želim uvrediti nijednu ženu sa invaliditetom koja čita ovaj tekst.

  • Ako oženiš ženu sa invaliditetom, spremi se na pakao od života;

Ne bih baš rekla, žene sa invaliditetom su veoma posvećene žene jer se trude i za svoju porodicu žele sve najbolje i samim tim se bore da svojoj porodici ispune sve želje. Ovo je mit, kao i svaki drugi.

Žene sa invaliditetom takođe doživljavaju nasilje jer se smatra da su bespomoćne. Sve ovo je nas hendikep. Pričamo o nasilju, ali koliko primećujem, ništa se mnogo ne menja. Zbog toga sve vas, naše čitaoce molim da malo razmislite o ovoj temi, bez obzira da li je žena sa invaliditetom ili ne. Svakako, položaj žena u Srbiji nije na zavidnom nivou, jer se o nasilju nad ženama svakodnevno čita.

Nakon ovog teksta, ako negde vidite ženu sa invaliditetom, pružite joj podršku, jer prolazi kroz težak period. Ona se lavovski bori za sebe i svoje, kao i svaka prava žena i majka. Budimo im podrška, jer to zaista zaslužuju.

Autor: Darija Petrović

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...