Pokazatelji da ste odrastali pored narcisoidne majke

*Osećaš se kao da sve vreme pokušavaš da zadobiješ njeno poverenje i da zaslužiš njeno odobrenje, trudeći se da budeš prva u svemu što radiš. Kao mala išla si na razna takmičenja i jurila sve moguće medalje da bi imala dovoljno ljubavi i poštovanja za uzvrat.

*Ma šta god da kažeš i kakav god argument da izložiš jedno je sigurno – ona je uvek u pravu. Prosto, do nje neće dopirati činjenice koje joj ne odgovaraju ili se ne uklapaju u njen kalup razmišljanja. Kod nje nema fleksibilnosti, razumevanja, pa ni suštinske komunikacije.

*Primećuješ da joj je često bilo važnije kako izgledaš nego kako se osećaš. Narcisoidna majka će te i bolesnog povesti u goste, jer je njoj  važno da gosti vide “kako si ti divno dete” a ona brižna “majka”. Sve u svemu, sa njom je sve velika pozorišna predstava.

Zapamti, ona će uvek više mariti šta misle ljudi oko nje, nego kako se oseća njena porodica.

*Kada se okreneš na praznike uviđaš da ti ne bude baš najlepša sećanja i najprijatnije emocije. Tih dana se obično nešto zakomplikuje, fali ili nije dovoljno dobro da bismo se opustili i uživali u(“normalnoj” porodici) najlepšem delu godine.

*Tvoj dan je bio srećan samo  ako je majka raspoložena. Konstantno promatranje da li majci nešto fali i na osnovu toga oblikovanje raspoloženja, pa i života sveukupno, dovodi do potpunog gubitka samopouzdanja kod deteta. Zato ovakve stvari, koje se podrazumevaju kod narcisoidne majke, mogu da nanesu ogromnu štetu u razvoju individue.

Zato imajte razumevanje, nežnost i strpljenje za sebe. Pružite sebi ljubav koju niste imali. Potražite pomoć terapeuta i podršku prijatelja. Proces oporavka od posledica odrastanja sa emocionalno nezrelom majkom je dug i nimalo prijatan. Ali, vredi. Jer život sa ovim posledicama je neuporedivo tužniji i bolniji nego bilo kakav proces oporavka.

Autor: emocionalno.osnazivanje

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...