Plan za pisce početnike

Ako ti, poput većine ljudi, radiš pod uticajem ideje da onim pravim i ostvarenim piscima inspiracija dolazi bez mnogo napora, slobodno možeš da odbaciš ovo iluziju. Neki autori mogu da imaju urođeni smisao kako da efektno ispričaju svoju priču, ali većina njih ipak proučava sve elemente koji su im potrebni kako bi konstruisali stvarno dobru priču i iskazali se kroz ozbiljnu naraciju.

Zavisi kom žanru pripadaju tvoji tekstovi, potrebno je da naučiš osnovne elemente dobrog pisanja kako bi izvukao maksimum iz napisanog. Zapravo, verovatno si tokom svog školovanja već upoznao neke od ovih osnovnih parametara.

Koristiće ti da ih sada ozbiljnije razmotriš, iz perspektive autora a ne učenika. Možda ćeš pomisliti da ti neke od njih deluju suviše jednostavno, ali bez njih, druge veštine efektnog pisanja poput sposobnosti da oživiš uverljive likove, naracija, dijalozi ili dobar stil, neće u potpunosti doći do izražaja.

Konflikti

Uglavnom sve uvek počinje sa protagonistom, odnosno, sa glavnim likom. On će uvek morati da se suoči sa nekim sukobom. Obično su to u pitanju sukobi sa nekim drugim likom iz priče, sa društvom, prirodom, sa njim samim ili čak kombinacija nekih od ovih mogućih opcija. I obavezno, prolazeći kroz ove konflikte, dolazi do neke vrste promena kao rezultata svega toga.

Možda ćeš se pitati koje vrste promena donose ovi konflikti ? Neka velika dela nose poruku kako se stiče poniznost, priznajući površnost i praktikujući iskrenost.

Elementi priče

Tema tvoje priče, koju želiš da predstaviš čitaocima, od svog početka pa do ispunjenja cilja, proćiće kroz razne karakteristične faze. U uvodu ćeš predstaviti likove, postavku priče i centralni konflikt. Uključi svog protagonistu u taj sukob što je moguće ranije. Savremena publika neće se puno udubljivati u sve slojeve napisanog kako bi pronašla konačni smisao.

Nemoj dozvoliti da se čitaoci zapitaju zašto uopšte čitaju ono što si napisao. Zainteresuj ih odmah na prvoj stranici ili već u prvom pasusu.

Od tog uvodnog dela, tvoj glavni lik suočavaće se sa različitim preprekama do ostvarenja  cilja. Ova tačka pisanja poznata je kao rastuća akcija ili razvoj, odnosno, deo statisfakcije priče. Čitaoci vole da vide borbu, to im izaziva osećaj da je sve proživljeno na kraju ipak bilo vredno truda.

Antagonizam je dobar

Veliki ljubavni klasici pružaju odličan primer za ovo. Likovi iz „Ponos i predrasude“ mogli su odmah da se zavole, da ih porodica i prijatelji podrže u svemu, da nema nikakvih prepreka među nima, ali njihov odnos bio bi mnogo manje transformativan i zanimljiv. Ništa ne bi naučili iz njega, osim već poznate činjenice da je sjajan osećaj biti zaljubljen.

Dramatičnost kao deo naracije

Imaj na umu i ono što drugi autori rade, odnosno, kako oni održavaju napetost dok pišu. Kako te drže zainteresovanim za ishod priče ? Koliko je prepreka dovljno da se čitaoci osećaju zadovoljni nakon čitanja ? Nijedan od ovih odgovora nije jednostavno dati.

Deo tvog razvoja kao pisca podrazumeva usavršavanje osećaja za uspešan tok priče.

Rasplet

Svaki autor na kraju obično povezuje sve slobodne krajeve. Ipak, osnovni elementi neke priče ne moraju se nužno javljati u opisanom redosledu. Pokušaj da ih identifikuješ tokom čitanja onog što si napisao ili kod drugih pisaca. Pitanje je zašto je uopšte neki autor želeo da napiše baš takvu priču ? Zabeleži sve dramatične odluke koje ti se budu javljale tokom pisanja I naravno razmišljaj kako da unaprediš tok radnje, kako bi zainteresovao publiku.

Na kraju dana nešto se mora desiti sa tim što si napisao. Sve ove stvari možda ti deluju elementarno, ali veoma su komplekne kada kreneš da ih praktikuješ. Eksperimentiši sa stilovima i tehnikama, ali ipak ostani u okvirima osnovnih kriterijuma. I pošalji mail, kako bi pratio koliko si unapredio svoje veštine efektnog pisca.

Autor: Ivana Živanić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...