Pitanja koja mogu da promene život ? Pitanja koja mogu da promene život ?
„Život svakog čoveka je dnevnik u kom on želi da napiše jednu priču, a piše drugu i njegov najskromniji trenutak je kada uporedi koliko... Pitanja koja mogu da promene život ?

Život svakog čoveka je dnevnik u kom on želi da napiše jednu priču, a piše drugu i njegov najskromniji trenutak je kada uporedi koliko se stvoreni život podudara sa onim za koji se zavetovao da će ga stvoriti” – J. M. Barie

Želiš da:

Ozdraviš
Napišeš knjigu

Provodiš više vremena sa dragim ljudima

Naučiš strani jezik

Budeš srećniji i strpljiviji

Budeš bolji prijatelj

Promeniš loše navike

Ipak, problem može da nastane kada pomisliš: To je stvarno teško. I svakim danom je sve teže. Nekada se čini da je realnije potpuno odustati od željenog cilja. Kompletan taj koncept koraka napred i dva unazad, postaje prevaziđen.

Kad postoji jaz između onog ko jesmo i onog ko želimo da budemo, javlja se nesklad i obavezno budemo nesrećni. Rastrzanost, mentalna iscrpljenost i žaljenje. Pomalo se javi osećaj kao da sami sebe varamo, a verovatno i ljude oko sebe.

Pitanja koja podstiču promene nabolje

Pisanje dnevnika može da posluži kao polazna tačka za brojne promene. Ako nakon nekog vremena pregledamo svoje beleške, verovatno će početi vrlo jasno da se izdvajaju određeni obrasci. Možda shvatiš da te neke aktivnosti više ne ispunjavaju, da premalo vremena posvećuješ prijateljima, da se prečesto sukobljavaš sa kolegama i da nisu uvek oni krivi.

Ako zapisuješ šta jedeš tokom dana, uočićeš od kojih se namirnica osećaš dobro, a nakon kojih tromo ili bolesno. Možda tako otkriješ neku prehrambenu alergiju ili okidač dugotrajnog zdravstvenog problema.

Pitanja za razmišljanje (i pisanje)

Evo nekoliko primera kako pitanja mogu da izgledaju, a na koja ćeš da daš odgovore u svom dnevniku. Možeš da se baviš pisanjem odgovora svakodnevno ili povremeno, nekoliko puta u tokunedelje.

Koliko sam vode danas popio ?

Kakvo je danas bilo raspoloženje ? Da li sam srećan ? U kojoj situaciji ? Zašto ?

Šta je to najbolje što mi se danas dogodilo ?

Šta je najgore što mi se danas dogodilo ?

Da li postoji neka situacija u toku dana (ili pretodnih par dana) zbog čega žalim ili osećam krivicu ?

Ko je u mom životu na prvom mestu ? Zašto ?

Ko je danas na prvom  mestu u mom životu ? Zašto ?

Šta danas preduzimam da se pokrenem prema svojim ciljevima ?

Možda ćeš pomisliti da nemaš vremena da razmišljaš o svemu ovome kad si ionako zauzet svim i svačim i umoran od svakodnevnih obaveza?! A možda ti se učini strašnim posvećivanje toliko pažnje samom sebi? Ipak, ne zaboravi da ako se ne pobrineš za svoje duhovne i telesne potrebe, a na taj način i za svoje srce, nećeš moći da budeš tu ni za drage ljude, partnera, prijatelje ili roditelje.

Isprobaj ovu tehniku. Kada iskreno odgovriš na ova pitanja i kada ih nakon nekog vremena analiziraš, shvatićeš da se proces pokrenuo, a sa njim i promena.

Ako  ti je potrebna neka posebna tehnika ili smernice, pošalji nam mail.

Autor: Ivana Živanić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *