Pitali smo stručnjaka – Kako do negovane kose?

U sveobuhvatnom stilu i izgledu jedne dame veoma važnu stavku zauzima zdrava, sjajna i lepa kosa.
Zato veliki značaj pridajemo negovanju kose.
Nega kose podrazumeva sve, od pravilnog pranja kose, upotrebe sredstava za negu kose (maske i kondicionera), upotrebe preparata pre i posle oblikovanja (sušenja), pa sve do redovnog šišanja.

Pravilna nega kose jako je bitna tokom cele godine. Ako želite savršenu kosu i u zimskim mesecima, ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste stalna nega kose. U zimskim mesecima kosa gubi vlažnost, sjaj i lepršavost i postaje naelektrisana. Ono što joj smeta su niske temperature i prostorije u kojima je grejanje.

Da bi joj vratili neophodnu vlažnost neophodna je upotreba hindrantnih šampona, maske i kondicionera. Dobar šampon će otvoriti dlaku, oprati nečistoće, toksine i nagomilane proizvode za stajling. Nežno pokupite peškirom višak vode sa kose, da bi lakše upila hranljive materije iz maske. Obavezno upotrebljavajte kondicioner koji će zatvoriti kutikulu i samim tim sprečiti da se kosa brže zaprlja, izmasti pa i naelektriše.
Ako nemate dovoljno vremena onda neka bude posle šampona obavezan kondicioner. Pre feniranja koristite preparate na vodenoj, a zatim kremastoj bazi. Na suvu kosu nanosite preparate na bazi ulja.

Leti je potrebno dodatnu pažnju posvetiti kosi, jer je više izložena suncu, UV zracima i vodi. Obavezna je upotreba šampona i “live on” preparata i sprejeva koji sadrže zaštitni faktor od UVA i UVB zračenja. Osim od zračenja, šamponi namenjeni za upotrebu leti  bolje čiste kosu od hlora i morske soli. Leto na bazenu može da ostavi posledice na kosu ukoliko se predugo izlažemo vodi u bazenu. Kosa je hidrofilna, što znači da lako upija vodu i sve što se nalazi u njoj. Voda u bazenu sadrži hlor i druge hemikalije, koje mogu da dovedu do izbeljivanja prirodnog pigmenta kose i slabljenja vlasi. Takođe, sadrži i povećanu koncentraciju jona bakra, koji se dodaju radi sprečavanja pojave algi. Zbog toga, kao posledica dugotrajnog boravka u bazenu, može doći do pojave zelenih nijansi na kosi.

Kosi ćete pomoći i ako nakon izlaska iz bazena odete pod tuš sa čistom vodom, koja će delimično sprati hemikalije iz kose. Dobra opcija je i da pokvasite kosu čistom vodom pre ulaska u bazen. Na taj način će kosa upiti vodu koja nije hlorisana i duže će biti otporna na upijanje vode iz bazena.

Što se tiče nege po tipovima kose:
– Na zdravoj kosi je dovoljna upotreba kondicionera posle pranja kose.

 

– Nega farbane kose zahteva pojačanu negu maskom i hranljivim preparatima, da bi se nadoknadila vlažnost kose, zbog oštećenja koja su nastala hemijskim procesima.

 

– Oštećena kosa zahteva upotrebu tretmana na bazi proteina kako bi se nadoknadio gubitak keratina  koji čini glavnu osnovu naše kose.

Redovno šišajte vašu kosu,  na svakih 6 do 8 nedelja kod frizera, da bi ste se rešili oštećenih i ispucalih krajeva.
Drage dame, nemojte se farbati same, već prepustite svo vaše poverenje frizeru koji će svojim iskustvom i znanjem znati tačno šta je najbolje za vašu kosu što se tiče boje, nege kao i savršene forme šišanja.
Najvažnije je to što će frizer tačno znati na koji način da sačuva vašu kosu od oštećenja hemijskim procesima (farbe, blanša).

Vodeći računa o kosi osećaćete se dodatno lepše, privlačnije, seksipilnije i sigurnije u sebe.
Zdrava, sjajna i lepršava kosa dodaće vam dodatne trenutke sreće, osmehe i sigurnosti u sebe što i za ljubav daje novi stimulans.
Autor: Đorđe Petrašinović, (L.A.S.K. Edukacija) Frizerski salon „Đorđe“

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...