Pitali smo stručnjaka – Kako do negovane kose? Pitali smo stručnjaka – Kako do negovane kose?
U sveobuhvatnom stilu i izgledu jedne dame veoma važnu stavku zauzima zdrava, sjajna i lepa kosa. Zato veliki značaj pridajemo negovanju kose. Nega kose... Pitali smo stručnjaka – Kako do negovane kose?

U sveobuhvatnom stilu i izgledu jedne dame veoma važnu stavku zauzima zdrava, sjajna i lepa kosa.
Zato veliki značaj pridajemo negovanju kose.
Nega kose podrazumeva sve, od pravilnog pranja kose, upotrebe sredstava za negu kose (maske i kondicionera), upotrebe preparata pre i posle oblikovanja (sušenja), pa sve do redovnog šišanja.

Pravilna nega kose jako je bitna tokom cele godine. Ako želite savršenu kosu i u zimskim mesecima, ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste stalna nega kose. U zimskim mesecima kosa gubi vlažnost, sjaj i lepršavost i postaje naelektrisana. Ono što joj smeta su niske temperature i prostorije u kojima je grejanje.

Da bi joj vratili neophodnu vlažnost neophodna je upotreba hindrantnih šampona, maske i kondicionera. Dobar šampon će otvoriti dlaku, oprati nečistoće, toksine i nagomilane proizvode za stajling. Nežno pokupite peškirom višak vode sa kose, da bi lakše upila hranljive materije iz maske. Obavezno upotrebljavajte kondicioner koji će zatvoriti kutikulu i samim tim sprečiti da se kosa brže zaprlja, izmasti pa i naelektriše.
Ako nemate dovoljno vremena onda neka bude posle šampona obavezan kondicioner. Pre feniranja koristite preparate na vodenoj, a zatim kremastoj bazi. Na suvu kosu nanosite preparate na bazi ulja.

Leti je potrebno dodatnu pažnju posvetiti kosi, jer je više izložena suncu, UV zracima i vodi. Obavezna je upotreba šampona i “live on” preparata i sprejeva koji sadrže zaštitni faktor od UVA i UVB zračenja. Osim od zračenja, šamponi namenjeni za upotrebu leti  bolje čiste kosu od hlora i morske soli. Leto na bazenu može da ostavi posledice na kosu ukoliko se predugo izlažemo vodi u bazenu. Kosa je hidrofilna, što znači da lako upija vodu i sve što se nalazi u njoj. Voda u bazenu sadrži hlor i druge hemikalije, koje mogu da dovedu do izbeljivanja prirodnog pigmenta kose i slabljenja vlasi. Takođe, sadrži i povećanu koncentraciju jona bakra, koji se dodaju radi sprečavanja pojave algi. Zbog toga, kao posledica dugotrajnog boravka u bazenu, može doći do pojave zelenih nijansi na kosi.

Kosi ćete pomoći i ako nakon izlaska iz bazena odete pod tuš sa čistom vodom, koja će delimično sprati hemikalije iz kose. Dobra opcija je i da pokvasite kosu čistom vodom pre ulaska u bazen. Na taj način će kosa upiti vodu koja nije hlorisana i duže će biti otporna na upijanje vode iz bazena.

Što se tiče nege po tipovima kose:
– Na zdravoj kosi je dovoljna upotreba kondicionera posle pranja kose.

 

– Nega farbane kose zahteva pojačanu negu maskom i hranljivim preparatima, da bi se nadoknadila vlažnost kose, zbog oštećenja koja su nastala hemijskim procesima.

 

– Oštećena kosa zahteva upotrebu tretmana na bazi proteina kako bi se nadoknadio gubitak keratina  koji čini glavnu osnovu naše kose.

Redovno šišajte vašu kosu,  na svakih 6 do 8 nedelja kod frizera, da bi ste se rešili oštećenih i ispucalih krajeva.
Drage dame, nemojte se farbati same, već prepustite svo vaše poverenje frizeru koji će svojim iskustvom i znanjem znati tačno šta je najbolje za vašu kosu što se tiče boje, nege kao i savršene forme šišanja.
Najvažnije je to što će frizer tačno znati na koji način da sačuva vašu kosu od oštećenja hemijskim procesima (farbe, blanša).

Vodeći računa o kosi osećaćete se dodatno lepše, privlačnije, seksipilnije i sigurnije u sebe.
Zdrava, sjajna i lepršava kosa dodaće vam dodatne trenutke sreće, osmehe i sigurnosti u sebe što i za ljubav daje novi stimulans.
Autor: Đorđe Petrašinović, (L.A.S.K. Edukacija) Frizerski salon “Đorđe”

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *