PIŠI SLOBODNO

Šta znači slobodno pisanje ? Možda da pišeš nešto slobodno ? To nije tehnički opis neke vrste pisanja, ali značenje je prilično slično. Napiši sve što ti dopre do uma. Samo piši. I to je to. Iako zvuči jednostavno, to je prilično moćna tehnika.

Ali, za šta je korisno ovo pisanje ?

 

Da li si ikada bio zaglavljen u nekoj vrsti blokade ? Nešto poput otvaranja Word dokumenta i poludiš gledajući u praznu stranicu ?! Osećaj  nemoći da se napiše makar jedna reč je osećaj blokade kod skoro svakog autora. Ne brini ako ti se to dogodi. Svima se to dešava.

Razlog zašto se to dešava obično je taj što se mozak pažljivo fokusira na ono šta ćeš napisati. Pisanje je mentalni proces. Ako si previše fokusiran i napet, pitajući se kako ćeš otpočeti sa pisanjem, naravno da ćeš doživeti taj osećaj.

Tako da, nije ništa posebno ako nisi u stanju nešto da napišeš. Međutim, kako da se otarasiš tog osećaja kako bi zaista i napisao nešto ?

Želiš li primer ? Osećaš kao da postoji velika buka oko neke nove teme ? Piši i ne brini o strukturi napisanog jer ako imaš jake emocije koje želiš da preneseš na papir, onda ti struktura nije ni potrebna jer je ona upravo tu gde si i ti.

 

Kada jednom napišeš nešto, nemoj se zaustavljati. Iz te tačke onda je vreme da počneš da pišeš ono što si i prvobitno nameravao. Primetićeš da će ti sam proces pisanja biti lakši. Prave reči lakše će ti dolaziti i u većem obimu. Nisi više zaglavljen u svemu tome. Zapravo možeš da pišeš sa lakoćom. Zračiš optimizmom što je super. To je moć slobodnog pisanja. Kada je uspostavljen tok pisanja, mozak smatra da je lakše da ti pošalje misli, a ti ih samo prebaci na tastaturu ili čime god već pišeš.

Dakle, slobodno pisanje je za neke popularna i zanimljiva tehnika, a za neke je grozna. Prednost je brz pregled samog procesa pisanja. Međutim, u redu je sasvim i ako ti se ne sviđa ova metoda.

Neophodno je ohrabrivati druge da imaju sopstveni način pisanja jer postojanje samo jednog ne može da obezbedi pun razvoj potencijala svakog od nas. Zato se i zove kreativno pisanje, sa razlogom. Super je i ako ti se ne sviđa slobodno pisanje. Možda imaš naglašen dar velikih pisaca ili koristiš neku, još bolju tehniku.

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...