Pet navika uspešnih ljudi

Pet navika uspešnih ljudi. Kako bi sebe okarakterisali? Kao uspešnu osobu ili kao osobu kojoj još malo fali do uspeha? I šta je uopšte uspeh?

Verujemo u to da u životu ništa nije slučajno i da je uspeh preko noći jedan velki mit koji je plasiran da bi pojedini pisali na tu temu. Šta mislite o tom fenomenu? Sreća je svakako jedan od faktora ali niko se nije obogatio, izlečio ili završio fakultet za jednu noć. Razmislite o tome.

Pet navika uspešnih ljudi

Važno je da prvo definišete šta vi smatrate da je uspeh. Svi mi imamo 24 u toku dana, a mnogo je vžno kako koristimo dato vreme, dakle, kao što možete da pretpostavite da je organizacija svakako deo procesa. Mnogo je važno kako ćete započeti dan, kako ćete ustati iz kreveta i koja će prva misao tog dana biti. Pišite nam kako vi započinjete dan, da li ste jutarnji tip ili noćna sova?

Naučnici su, proučavajući modele ljudskog ponašanja, izdvojili pet navika koje uspešne razlikuju od drugih.

uspesni-ljudi

Navike koje će vas učiniti izuzetnim

1.Navika lične odgovornosti: Preuzmite inicijativu

Oni koji su proaktivni „idu u susret“ događaju, problemu ili izazovu. Ne beže i ne odlažu obaveze. Preuzimaju inicijativu, vladaju promenama, a što je još važnije, održavaju obećanja sebi I drugima. Poštuju datu reč.

navike-uspesnih-ljudi

2.Dnevnik zahvalnosti – Pet navika uspešnih ljudi

Jutro je savršeno doba za pisanje dnevnika zahvalnosti! Osnovna ideja je jednostavna: treba da zapišete listu stvari na kojima ste zahvalni. Nemojte sebi da ostavljate teret u toku dana već na papiru zapišite sve! Od toga šta vas muči do onih stvari koje želite ali za šta se duboko u sebi zahvalni. Mnoge studije su pokazale izvanredne koristi od vođenja dnevnika zahvalnosti, uključujući bolji san, snažniji imunitet, osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

3.Navika empatične komunikacije

Ako zaista želite da vas drugi razumeju i poštuju vaše zahteve, trebalo bi da se izmestite iz svoje pozicije i pokušate da vidite stvari iz druge perspektive. Ovo je zaista sjajna nvika, pokušajte, ako je ne praktikujete! Slušajte pažljivo sagovornike, pokušajte da ih shvatite, jer se na taj način postiže međusobno razumevanje i jača komunikacija između sagovornika.

ljudi-uspesni

4.Organizacija

Jedna od najčešćih spominjanih navika onih koji su uspešni u životu jeste organizacija. Takva organizacija uključuje planiranje, kao i postavljanje prioriteta i ciljeva koje želite da postignete. Da bi ostali organizovani potrebno je da negujete doslednost. Mnogi smatraju da je doslednost jača osobina od motivacije. Izgurajte do kraja svaku zamisao!

5.Samo nežno prema sebi

Lična nega koja se tiče ishrane, vežbanja i higijene, nalazi se sledeće na listi navika uspešnih persona.  Napravite sebi lep ugođaj tokom jednog popodneva, kada oslobodite svoj raspored, upalite mirišljavu sveću, pišite dnevnik ili čitajte omiljenu knjigu, umirite misli. Volite sebe, ovo je zaista možda I najvažnija navika. Uradite ono što vašem srcu prija. Volećete taj osećaj!

Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...