PET NAČINA DA PREGRADITE SOBU, A DA NEMA PREGRADNIH ZIDOVA PET NAČINA DA PREGRADITE SOBU, A DA NEMA PREGRADNIH ZIDOVA
Neretko se dešava da imamo višenamenske prostorije. Dnevna soba i trpezarija u jednom, radni kutak u spavaćoj sobi, dnevna koja noću postaje spavaća soba... PET NAČINA DA PREGRADITE SOBU, A DA NEMA PREGRADNIH ZIDOVA

Neretko se dešava da imamo višenamenske prostorije. Dnevna soba i trpezarija u jednom, radni kutak u spavaćoj sobi, dnevna koja noću postaje spavaća soba i tako dalje. Razlog je logično, manjak soba tj. kvadrata. Osim ako nije u pitanju open space koncept koji je zamišljen kao takav – kuhinja, trpezarija i dnevna soba u jednom.

U svakom slučaju pregrađivanje i podela postojećeg prostora često su neophodni i neizostavni u većini domova. Ali to ne znači da treba ionako male prostorije smanjiti još, već naći način da se praktično “pregrade” i vizuelno odvoje celine. Tako da će ovaj tekst biti o načinima na koje možete da pregradite sobu i bez zidova.

OTVORENE POLICE

Možda i najelegantnije rešenje za podelu prostora jesu obostrano otvorene police. Kao šalter. Vidljive i sa jedne i sa druge strane. A za manji osećaj pregrade, najbolje da budu kaskadne tj. kao stepenice. Pregrađuju, ali zbog različitih visina polica nemate osećaj da tu stoji neka pregrada.

Najveća “mana” obostrano otvorenih polica je u tome što dekoracija zahteva da bude odabrana tako da je lepa sa obe strane. Pa će vam možda trebati više vremena da je skockate.

PARAVANI

Kad kažem paravan mislim na one klasične dekorativne koji mnogima služe kao ukras ili kod šnajderki za presvlačenje. Ali i na one modernije varijante pregrada koje najčešće viđate po restoranima ili kafićima. A ima ih i u Meku.

Mogu da budu od drveta, metala ili platna. Da na sebi imaju neki rad poput rezbarenja ili da to budu samo vertikalno ili horozontalno postavljene daščice između kojih ima nekoliko centimetara prolaza da kao i otvorena polica pregrade, ali opet ne zatvore.

A ima ih i staklenih. Mutno ili peskareno staklo ili prizme, u svakom slučaju staklena pregrada je skroz ok rešenje.

ZAVESE

Da što da ne. Zavesama izdvojite recimo, spavaći od radnog dela u sobi. Ako vam ideja klasičnih zavesa nije baš primamljiva, razmislite o končanim ili pompom pufnama nanizanim da vise  na nekoliko traka. A mogu da budu u pitanju i perlice ili klasični kanapi.

Takođe u pregrađivanju mogu da učestvuju i viseće saksije sa cvećem. Ili saksije na podu uopšte.

TEPISI KAO PREGRADA

Ne mislim da okačite tepihe mada se već neko vreme mogu videti ćilimi i tapiserija kao detalji na zidovim. Nego da svaki deo sobe kao celina ima svoj tepih. Na taj način vizuelno delite, a da stvarno nema nikakve pregrade.

OKVIR NA ZIDU

Još jedan način da “pregradite” bez pregrade je da krečenjem ili zidnim tehnikama i oblogama odvojite i istaknete zid za određeni deo prostorije. U drugoj boji ili  tapetom izdvojite deo oko radnog stola. Kamen na zidu tamo gde je trpezarisjki sto. Različito obojeni zidovi u zajedničkoj dečijoj sobi.

Nekad su harmonika vrata služila za pregrađivanje. Ali i kad se spakuju zauzimala su mesta, a nisu bila baš najelegantnije rešenje. Sada na nekoliko načina možete da na lep i funkcionalan način odvojite delove prostorije. Inspiraciju možete naći na internetu. Ideje i rešenja neće manjkati. Pa vam ostaje samo da odaberete koja vam pregrada najviše odgovara.

Autor: Ana Glišić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *