„UVEK SAM POREDILA LJUBAV SA ZIMOM U SIBIRU“!

PESNIKINJA U SUSRET DANU ZALJUBLJENIH! „UVEK SAM POREDILA LJUBAV SA ZIMOM U SIBIRU“!

(Intervjuisao N.R.)

Bliži nam se Dan zaljubljenih! Da li Sveti Trifun ili Valentinovo?

 

Uvek sam se vodila time da je ljubav u nama samima i tako sam otvarala vrata u svom životu. Mi je odašiljamo svakog dana, svake sekunde, samo nas neki praznici podsete na zvanično obeležje ljubavi. Sv.Trifun se u našem narodu slavi kao krsna slava i ja lično imam prijatelje kod kojih idem tog dana. Sve protekne u toplom porodično-prijateljskom obeležavanju uz slavski kolač, bogatu trpezu i lepu reč. Na zapadu se obeležava dan Svetog Valentina i sve bude u znaku ljubavi, crvene boje, puno cveća… Meni se recimo dopada lično karneval u Veneciji koji se tredicionlno svake godine obeležava povodom ovog dana zaljubljenih. Obožavam sve te kostime, ples na ulicama, druženje, jer sve to protekne dobrom raspoloženju i zaista na takvim svetskim karnevalima imate prilike da upoznate i steknete prijatelje iz mnogih zemalja. Tada se širi poruka ljubavi: „Da smo svi jednaki u ljubavi“, a ona nas pokreće u svim segmentima života. Ipak, na Vaše pitanje kažem, Sveti Trifun!

Širom sveta se ovaj praznik drugačije obeležava. Tradicionalno, Italijani kazuju poeziju i pišu pisma Juliji, a u Srbiji, na ovaj dan, zaljubljeni parovi čitaju Vaš roman „Sve je to ljubav“, koliko Vam to znači?

 

Tradicionalno praznik ljubavi se obeležava na mnogo načina, ali jedan zajednički je onaj suštinski a to je da se slavi ljubav. Italijani su veoma romantični, veoma druželjubiv i gostoprimljiv narod. Mišljenja sam s obzirom na njihov karakter ličnosti da Italijani svakog dana slave tu emociju, a tog dana to slavlje podignu na viši nivo. Naslov mog autorskog romana „Sve je to ljubav“ govori da je u životu ljubav sve, posebno ako verujemo u sebe i lepotu svoje ličnosti, pre svega. Drago mi je da moj prvenac čitaju zaljubljeni parovi. Poučno je.

Dugi niz godina ste živeli u Rusiji i Grčkoj. Kako se u tim zemljama obeležava ovaj praznik, odnosno, kako ste doživeli taj praznik ujedno posmatrajući i njihove kulturne raznolikosti ?

Grčka i Rusija su dve pravoslavne zemlje sa brojnim pravoslavnim obeležjima, a opet toliko različite. Grci su kao mediteranski narod veoma ljubazan, srdačan i gostoprimljiv, nešto poput Italijana, imaju dosta sličnosti. Poruka grčkog naroda je „Porodica“ i oni ljubav sagledavaju kroz porodične odnose, poverenje, lojalnost, poštovanje i nastavak porodične tradicije. Kod njih se te vrednosti veoma poštuju, bake, deke, tetke… Kada sam živela u Grčkoj, bila mi je fascinantna ta rodbinska povezanost. Na primer, gledali smo gotovo svi film „Pravoslavna grčka svadba“, e upravo je baš tako i u stvarnom životu.

Oni takođe imaju karneval u Atini, ali je to u vidu dečjeg festivala. Mada, emocije im nisu čvrste i nekada kod njih je sve divno, ali bez istinske dubine. Suštinski se Dan ljubavi slavi slično, s tim što oba naroda ujedno promovišu i svoju nošnju, domaće radinosti, pesmu, kulturu i sve ono po čemu se izdvajaju. Dodala bih da je “ ljubav Rusa kao i njihova zima“ ! Uvek sam je poredila sa zimom u Sibiru. Duga kao zima u Sibiru, a nije oštra. Baš naprotiv, njihove zime nose posebnu draž. Ko to doživi, baš tako oseća. Rusi su romantični i ljubav doživljavaju u pravom smislu te reči. Moji čitaoci znaju da roman „Sve je to ljubav“ predstavlja autobiografsku priču, odnosno da govori o mom životu i velikoj ljubavi u Rusiji. Ali…Srbija i moja rodna Šumadija su posebni, kao i muškarac koji voli ženu na onaj pravi srpski način. Nezamenljivo.

Da li ste znali da je u Srbiji postojao paganski običaj vrlo sličan običajima u ostatku Evrope. U pitanju su Bele poklade kada su prerušeni mladići i devojke, takođe sredinom februara šetali selima gde su ih drugi stanovnici darivali poklonima?

 

Bele poklade ili kako ih u mom rodnom selu Pinosava koje pripada Opštini Velika Plana tačnije zove, Bela nedelja, ili kako su naše bake i prabake nazivale „Komendije“. Tog prvog dana bismo se mi deca prerušili, napravili po svojoj mašti kostime i tako prerušeni išli po selu od kuće do kuće i uzvikivali: „Gazdarice, daj jedno jaje, daj slatkiše, čokolade, bombone“ ! Ma nama je to bilo divno! Uz smeh i graju sakupili bismo puno darova u pletenoj korpi od pruća.  Poslednjeg dana Belih poklada, koje traju inače sedam dana, običaj je da se naloži vatra u sedištu sela, to je obično bivalo pred sumrak i tako su se meštani sela okupljali ložili vatru, a svako bi dodavao po koje drvo ili šašku (tako se zove stabljika kukuruza) a mi deca uz smeh pevali dečje pesme. Nedavno sam baš svojoj kćerkici pričala, tako da ove godine želi i ona da se preruši i učestvuje sa dečicom iz sela kada bude boravila kod svoje bake, tj. moje mame. Običaj je kako vidite zadržan i danas u mnogim krajevima, pa i u mom rodnom i nikada nama deci nije predstavljen paganskim i ja ga uvek sa svojim dečijim sećanjem lepo doživljavam.

Da li je dan zaljubljenih poslednji pokušaj da muškarci postanu džentlmeni ?

 

Džentlmen je uvek džentlmen u svakoj prilici. To se postaje po rođenju, u kući uz vaspitanje roditelja. Kada vidite, na primer, da se jedan dečak u parku, u igri lepo ophodi prema devojčici i čini da se ona lepo oseća – e to je to… Biće džentlmen sutradan u svakoj prilici i kada nisu svetski praznici.

Vaš savet mladim ljudima koji veruju u ljubav?

Život sam piše romane, ali vi ste tu da svojim delanjem učinite da listovi romana budu ispisani najlepšim slovima vaše duše, ono što ste upravo vi sami. Život ima uspona i padova i mnogo prepreka, ali jedno je istina. Svi vi koji verujete u ljubav vaše ličnosti, uvek ćete biti pobednici i uvek ćete imati nove šanse da ispišete najlepše, a korice neka budu Vaša vizija, baš kao naziv romana na njima.

Vaša Božica

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...