Pesnikinja koja voli Zemun! O pijaci, cveću, šarenilu… Pesnikinja koja voli Zemun! O pijaci, cveću, šarenilu…
Srpska književnica, pesnikinja, novinarka i humanitarka Božica Velousis o kojoj smo u više navrata pisali, zaista iz dana u dan oduševljava svoje čitaoce i... Pesnikinja koja voli Zemun! O pijaci, cveću, šarenilu…

Srpska književnica, pesnikinja, novinarka i humanitarka Božica Velousis o kojoj smo u više navrata pisali, zaista iz dana u dan oduševljava svoje čitaoce i poštovaoce književnim, humanitarnim i drugim zapaženim akcijama. Svakako su njene humanitarne akcije u okviru pandemije covid-19 obeležile prethodnih sedam meseci, a ovih dana privodi kraju uređivanje ličnog pristora za konsultacije i koordinaciju sa strankama iz Srbije i dijaspore,  Udruženja „Hajr“ na Obilićevom Vencu u samom srcu naše prestonice. Ne krije svoje oduševljenje. Kako kaže, pokreće je nova energija a jutros smo je sreli čak na zemunskoj pijaci dok je kupovala cveće za životni prostor, gledajući omiljene ljubičice i velike muškatle, ali i ono salonsko za sva godišnja doba.

Shodno tome, književnica je za naš portal izjavila da je svojevremeno završila Poljoprivredno – veterinarsku školu, u okviru koje je obogatila svoje znanje, posebno u domenu cvećarstva, kada je bila jedna od najboljih i najkreativnijih učenica! Da je svestranost prisutna u njenoj ličnosti, uverili smo se mnogo puta, ali možda niste znali da je književničin vrt jedan od najlepših vrtova u njenom rodnom kraju, u Šumadiji. Njeni roditelji poseduju dugogodišnje, porodično gazdinstvo na kom tradicionalno neguju mnoge sorte voća i povrća, te samim tim i plasiraju mnogobrojne domaće proizvode koje ćete uskoro moći da degustirate na jednom od beogradskih festivala gastronomije.

Inače, prodavci na jednoj od najstarijih pijaca u Beogradu smatraju Božicu Velousis taličnom! Raduju joj se, kazuju stihove, razmenjuju utiske…

Osim ove zelene, u Zemunu je na obali reke postojala i riblja pijaca, što je na neki način ostala tradicija do danas. Specifičnost ove pijace oduvek je bila prodaja sveže rečne ribe iz ulova dunavskih alasa. Današnja zemunska pijaca nalazi se na Masarikovom i Omladinskom trgu, a Gospodska ulica preseca pijacu na dva dela, objasnila nam je radujući se lepom vremenu i šetnji ispod Gardoša.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *