Pesnikinja između umetnosti i ratarstva! Berba kukuruza u rodnom kraju!

Berba kukuruza svakako obeležava svršetak jesenje sezone i njome se zatvaraju radovi na njivi do proleća, što naravno vrednim i marljivim domaćinima naslućuje da je vreme za predah tokom zimske sezone. Da je vreme za odlazak na zasluženi odmor i uživanje u plodovima sopstvenog napornog i zrelog rada, potvrđuje nam pesnikinja Božica Velousis koja je pre svega, domaćica i u rodnom selu, nadomak reke Rače u Šumadiji. Ona je jedna od retkih koja dopustila domaćim medijima da provire na njeno imanje i isprate tokom cele godine uzgoj voća i povrća do pečenja paprika i pripremanja ajvara. Pesnikinja uspeva da živi na relaciji između Beograda i Rače i samim tim, svojoj porodici pomogne u održavanju ovog velikog domaćinstva s dugogodišnjom tradicijom.

Iako je svaka žetva neizvesna i stresna domaćinima dok se smenjuju vremenske temperature i elementarne nepogode, Božica je jedna od onih koja sve poslove ne obavlja stresno, već ležerno i sa mnogo ljubavi. Bilo kako bilo, žetva je bila uspešna, a za to vreme, ova mlada a iskusna domaćica je u razgovoru sa nama evocirala uspomene na srećno detinjstvo u ovom kraju…

„ Nekada se kukuruz brao ručno, danas se to radi mašinski. Na primer, kada sam bila devojčica, sve je moralo ručno i ništa se nije ostavljalo za sutra. Kukuruz se zatim mleo, potom se pravile ljarme i zob za ishranu živine i stoke… A posebno sam volela da od kukuruzne svile pravim kosu za moju lutke i tu sam baš znala da ispoljim svu svoju kreativnost. Zamislite, kosu! Pa frizure, a znala sam da im pravim i ukrasne motive poput zlatne srme. Dok se prisećam tih uspomena, vidim baku sa dekom kako su sve to neumorno radili i nama u amanet ostavili da nastavimo da negujemo i čuvamo njihovu ratarsku i kulturnu tradiciju.“ Izjavila je Božica obećavši da će tokom narednih sezona pripremiti poseban doček za medije kako bi još jednom apsolutno ispratili njene radove i život u ovom predelu Srbije.

Sve se može, kad se hoće! Pesnikinja je dakako jedna od onih koja svoju inspiraciju za romane i pesme najpre crpi u rodnom kraju. Stoga je njena poruka kolegama da ipak s vremena na vreme posete grad, ulicu, mesnu zajednicu, selo… gde god da su rođeni i odrasli. Ne znate šta se može u vama probuditi, ali samo onog trenutka kada znate da savladate emocije, ako ste od onih emotivnih i nostalgičnih. Ključ svega onoga što jesmo i zbog čega smo danas prisutni, leži tamo otkuda i potičemo.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...