Pesma o ljubavi i odanosti – „Ahilova pesma”

Pesma o ljubavi i odanosti – Ahilova pesma”. Ovo nije priča o Troji, iako se Troja u njoj spominje. Ovo nije priča o ratu, iako ga ima na stranicama ove knjige. Ovo nije priča o bogovima i junacima, iako ih ovde ima. Ovo je priča o ljubavi, o bezrezervnoj odanosti i neraskidivoj povezanosti. Ovo je priča o Patroklu i Ahilu.

Pesma o ljubavi i odanosti – Ahilova pesma”

pesma-o-ljubavi-i-odanosti-ahilova-pesma
Ahilova pesma

Mladi Patroklo je prognan iz svog kraljevstva. Poslat je na dvor kralja Peleja. Ovde postaje družbenik njegovom sinu Ahilu. Kako vreme prolazi, tako Patroklo i Ahil postaju bliži. Dva dečaka koja su sasvim različita izrastaju u dva mladića koji su nerazdvojni. Među njima se rađa ljubav, čista i sasvim očekivana. Ahilova majka, boginja Tetida ne odobrava njihov odnos, jer ne želi da Patroklo naruši Ahilov sjaj. Sve se menja kada spartansku kraljicu Helenu otme trojanski princ Paris. Život odvodi dva mladića u Troju u kojoj će provesti godine sve dok ne dođe trenutak da se ispuni proročanstvo koje govori o Ahilu i njegovoj slavi.

Priča o Troji oduvek je bila jedna od mojih najdražih. Dosta toga sam čitala i gledala o ženi koja je „izazvala” rat, o kraljevima koji su samo želeli da osvajaju, o podvali koja je promenila tok rata i odredila sudbinu Troje,  o junacima koji su se borili za slavu i bogovima koji su ratom upravljali kako su hteli. I pored svih knjiga, filmova i serija nikada nisam dublje zašla o priču o Ahilu i Patroklu. Do ovog romana. Madlin Miler je izabrala da nam priču o Trojanskom ratu predstavi kroz Patroklove oči. Rekla bih da se njegov život deli vrlo jednostavno, na onaj pre Ahila i onaj otkada su njegove oči prvi put ugledale mladog kraljevića. Ahil i Patroklo jedan u drugome pronalaze dom, sigurnost i podršku. Ne odustaju jedan od drugog ni od svoje ljubavi čak ni onda kada je najteže.

pesma-o-ljubavi-i-odanosti-ahilova-pesma
Pesma o ljubavi i odanosti „Ahilova pesma“

Pesma o ljubavi i odanosti – Ahilova pesma”

„Ahilova pesma” nam govori o pravoj ljubavi, o odricanjima i žrtvama koje za nju podnosimo. Govori nam o delovima sebe kojih se zbog ljubavi odričemo, ali i delovima sebe koje zahvaljujući ljubavi spoznajemo. Patroklo i Ahil su različiti kao Sunce i Mesec. Dok je Ahil hrabar i neustrašiv, željan slave i spreman da se za nju bori, Patroklu sasvim odgovara da bude nepoznat, da živi mirno i da se trudi da zaleči one koji su u ratu povređeni.

Milerova nas uvlači u vihor legendarnog rata i upoznaje nas sa svim onim junacima i kraljevima o kojima znamo već dosta toga. Vodi nas na bojište, ali nas zadržava i u trenucima namenjenim samo Ahilu i Patroklu, trenucima u kojima mogu da budu ono što jesu. Svaka stranica ove priče je prožeta emocijama. Nemoguće je da ova snažna ljubav i borba da se ona sačuva ne ostave utisak na vas.

“Zar je stvarno mislila da ga neću prepoznati? Da ga neću prepoznati po dodiru, po pukom mirisu; znam bih da je to on i slep, po načinu na koji diše i po udarcima njegovih stopala o zemlju. Prepoznao bih ga i u smrti, na kraju sveta.”

pesma-o-ljubavi-i-odanosti-ahilova-pesma
Ahilova pesma

Pesma o ljubavi i odanosti – Ahilova pesma”

Madlin Miler je rođena 1978. godine u Bostonu. Autorka je romana „Ahilova pesma” i „Kirka”. „Ahilovu pesmu” je pisala deset godina. Do sada je osvojila nekoliko nagrada za obe knjige. Pored ova dva književna dela, napisala je i dve kratke priče „Galatea” i „Herkulov luk”, kao i brojne eseje i kritike. U decembru 2021. godine najavila je novu knjigu koja će govoriti o boginji Persefoni. „Ahilovu pesmu” i „Kirku” je kod nas objavila izdavačka kuća Laguna.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...