PATRIOTIZAM JE U NJENIM GENIMA!

Kada dođe novembar mesec, svi se sa nostalgijom setimo održavanja festivala „Beogradski pobednik“ na velikoj sceni Doma sindikata srpske prestonice. Prethodnih godina, ovaj događaj širokog spektra je bio dostupan javnosti i publici. Odnedavno, na radost srpskih umetnika, festival se realizuje i održava nadomak monumentalnog projekta urbane revitalizacije Beograda na vodi, koji se smatra gradskim jezgrom i novom međunarodnom destinacijom.

Odlukom predstavnika festivala i stručnog žirija, tradicionalno se dodeljuju počasne povelje i priznanja za ostvarene rezultate u prethodnih godinu dana istaknutim kulturnim radnicima, predstavnicima zabavne scene i domaćih medija.

Svojom autohtonom haljinom na izvornom platnu koja pripada njenom porodičnom nasleđu i današnjim modnim akcentima, sve prisutne je ostavila bez teksta pesnikinja Božica Velousis, vrativši ih u neka prohujala vremena kada se takva odeća u srpskim krajevima nosila do sredine 20. veka. Slavna pesnikinja je nagrađena priznanjem u specijalnoj kategoriji za negovanje patrotizma, očuvanje i širenje tradicije centralne Republike Srbije. Aplauz kojim je nagrađena i koji se orio dvoranom je nesumnjivo obeležio ovu festivalsku i ushićenu noć.

Verujem u smisao i značaj vaspitanja koje nosim iz svoje rodne Šumadije. Verujem u amanet koji su ostavili moji preci, veliki borci i saborci vremena kada se širila samo ljubav na Balkanu. Dugo sam čekala trenutak kada ću moći javno da govorim o bogatstvu svoga kraja kom se uvek rado vraćam, iako živim između Beograda, Atine i mog rodnog mesta u Šumadiji. Kapor je jednom prilikom rekao: „Patriotizam nije ideologija, to je stvar kućnog vaspitanja. To te nauči baba!“ Tačno! Stoga, ja gajim ogromnu ljubav prema zavičaju i njegovim karakteristikama: dijalektu, istoriji, izvornoj muzici, autohtonoj igri, običajima, zanatstvu… čime potvrđujem emotivnu povezanost sa zavičajem. Te emocije izražavam kroz svoja dostignuća, čime pokušavam da očuvam nacionalni identitet i karakter koji nosim u svojim genima, ali isto tako i podrazumevam tolerantan i ravnopravan odnos prema ostalim ljudima drugog etničkog identiteta.“ Izjavila je za naš portal autorka mnogih pesama Božica Velousis.

Uprkos koroni, poznate ličnosti pridržavajući se propisanih mera kriznog štaba, slavile su prijem ovog priznanja, ne krijući svoje oduševljenje od prisutnih kolega, prijatelja i medija.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...