Partner u vrtlogu burnouta? 5 suštinskih saveta kako mu pomoći

Razloga za izgaranje na poslu danas je mnogo, pogotovo sad tokom kovid krize, kada sve više nas radi od kuće. A šta je to tačno izgaranje na poslu, kako ga razlikovati od stresa? I još: kako ga prepoznati kod partnera, te – još važnije – kako mu pomoći?

Burnout sindrom – šta je to ukratko?

Izgaranje na poslu (burnout) odnosi se na delimično ili potpuno gubljenje kako fizičkih, tako i psihičkih i mentalnih sposobnosti usled iscrpljenosti tokom dužeg perioda. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) burnout sindrom prepoznaje od kraja prošle godine kao fenomen koji je povezan sa radom i poslovnim okolnostima.

Stres na poslu, kada se nagomila, može se pak preliti na druge sisteme. Da, i na ukućane, porodicu! A ponajpre partnera. Prosto proždere kapacitete koje imamo za održavanje kvalitetne veze.  Iz iskustva s ljudima koji su ga doživeli, oni prvo sami pokušavaju da se izbore, ali neretko precene svoje snage ili čak i ne primete da im preti pregorevanje na poslu.

Šta da radite kad je vaš premoreni muž (ili žena) konstantno kući nervozan?

I kako sada s tim – kad sve više nas radi od kuće, pa su tu još i deca?

Kako prepoznati da li problem dolazi s posla ili od kuće?

Ako ste se i sami ovo zapitali, obavezno pročitajte do kraja kako da poradite na rešenju!

Pokazano je da, kada oba partnera rade, pogotovo ako imaju decu, više obaveza u kući, emocionalno odsutan partner i viša pozicija na poslu mogu dovesti ljude do izgaranja. Takođe, ako je posao emocionalno zahtevan (a koji danas nije?), rizik se takođe povećava. Šta ga smanjuje? Pa, manje kućnih poslova (a više provedenog vremena s decom).

Kako prevazići stres na poslu kada se preliva u porodicu?

Za početak, pratite ove preporuke:

1.Budite tu za partnera – kako psihički, tako i fizički

Podrška je od suštinskog značaja, a u daljim savetima pročitajte kako da bude što efektivnija. Ne zaboravite fizičku stranu – intimnost, zagrljaje i držanje za ruke pre svega! Značiće i podrška u obavljanju kućnih poslova. Njihovo delegiranje osobama van domaćinstva za mnoge porodice nije rešenje tokom pandemije, ili nije rešenje na duge staze. Ako primetite da je partner mesecima iscrpljen od posla, preuzmite nešto na sebe. Ali ne pre nego što ste primenili savete ispod (upamtite: nije cilj da vi izgarate umesto svog partnera).

2.Otvoreni razgovori

Namerno u množini! Inače su veoma važni, a da biste podržali partnera koji ulazi u burnout, prethodno se spremite na to da mu je komunikacija i koncentracija trenutno slabija strana.

Možda je toliko odsutan da vas ne čuje, ne gleda u oči, ispoljava pasivnu agresiju ili se vaši konflikti stalno ponavljaju i to vas oboje iscrpljuje. Treba shvatiti da partner to nekad ne primećuje ili ne može da zaustavi da biste uspeli da kod sebe izgradite razumevanje. Iznesite i svoju stranu – skrenite pažnju partneru da niste navikli da bude recimo esktremno zaboravan (posebno navedite te upadljive fizičke simptome). Istaknite razlike u odnosu na njegovo uobičajeno ponašanje i recite kako se vi osećate zbog toga. Zapamtite osnovnu svrhu: da i vi razumete partnera.

3.Razgovori o poslu, da ili ne?

Da, ali u ograničenoj meri! Obavezno saslušajte probleme, ali ako razgovori prete potpuno da vas „potope“, ukažite na to partneru.

4.Izdvojte vreme koje ćete provesti kvalitetno

Kao što je već pomenuto, dodiri i razgovori su veoma važni, a ono što će takođe pomoći da kvalitetno provedete ono malo vremena što imate s partnerom su zabavne aktivnosti koje ćete raditi zajedno. Ništa ne jača ljubav i razumevanje kao to!

5.Podsećanje na vrednosti

Istaknite partneru koliko vam je stalo do njega i vaše ljubavi. I obavezno se podsetite brodoloma koje ste uspešno prebrodili, to će mu biti podrška.

I najbitnije, ukoliko vam je potrebna podrška za poslovni burnout, ne zaboravite da se odnedavno organizuje Burnout koučing trening. Više infromacija zainteresovanimogu naći na: BURNOUT KOUČING TRENING

Autor teksta: Jelena CONSULTING

Foto: Nikola Plećaš

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...