„Ovo je definitivno ne samo moja, već naša priča“ – Marija Nestorović

„Ovo je definitivno ne samo moja, već naša priča“ – Marija Nestorović. Marija Nestorović rođena je 10. maja 2003. godine. Studentkinja je novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Još od malih nogu, biblioteke su njen luna park, a brojne nagrade na takmičenjima u kreativnom pisanju podstakle su razvoj njenog stvaralaštva. Autorka je zbirke pesama „Ubio si mi nebo, en passant” koju je objavila izdavačka kuća Nova poetika.

„Ovo je definitivno ne samo moja, već naša priča“ – Marija Nestorović

Njeni radovi objavljeni su u zbornicima: Zbornik Nade – Zbornici kreativne radionice Balkan, Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore – Kulturno-izdavački centar „Srpska kuća” i Španski časopis za kulturu i književnost „Azahar” (124. izdanje). Član je udruženja MUK (Mladi Umetnici Kulture). Više informacija o Mariji i njenom pisanju možete pronaći na Instagram profilu @u_prolazu_en_passant.

marija-nestorovic
Marija Nestorović

Spisateljica si, ali i studentkinja na odseku za novinarstvo i komunikologiju. Jasno je da gajiš veliku ljubav prema rečima. Kako se rodila tvoja želja za pisanjem?

Od trenutka kada sam naučila da pišem prva slova, naučila sam da svoje misli pretvaram u umetnost i beležim ih na papiru. Ono što me je podsticalo su svakako životne teme, ali kako sam sazrevala vremenom, tako sam spoznala drugačiji aspekt ljubavi koja me je nagnala da inspirisana njom stvaram.

„Ovo je definitivno ne samo moja, već naša priča“ – Marija Nestorović

Koje pesnike i pisce bi izdvojila kao svoje uzore u pisanju?

Izuzetno je teško izdvojiti nekolicinu umetnika na koje se ugledam, ali omiljeni autori su mi Andrić i Selimović. Takođe srpski romantičari i književnici renesanse poput Šekspira i Aligijerija su mi promenili poglede na svet, pa i na ljubav. Što se tiče mladih nada i nadarenih ljudi, sada već i mojih kolega pisaca, izdvojila bih Helenu Plahćinski, Stevana Daničića, Katarinu Isailović, Natašu Obradović i mnoge druge.

ubio- si -mi -nebo -en passant
„Ubio si mi nebo“ (en passant)

Zbirka Ubio si mi nebo, en passant” objavljena je simbolično 21. marta na Svetski dan poezije. Kako bi opisala svoju knjige onima koji do sada nisu imali priliku da je pročitaju? 

Iako je subjektivno opisivati sopstvenu knjigu, najjednostavnije rečeno, ona je mali dnevnik jedne velike ljubavi. Svojevrsni dnevnički prikaz sa autobiografskim elementima. Daleko od toga da je knjiga pisana na osnovu mog života, ali motivi poput patnje, ljubavi, bola, radosti, prolaznosti i istrajnosti jesu svojstveni meni. Junakinja se obraća muškarcu koji je gluv i slep pred njenim vapajima i jedinom željom – da ga voli i da bude voljena. Mislim da sam ovom zbirkom prikupila motive iz života svakog od nas i da je ovo definitivno ne samo moja, već naša priča.

„Ovo je definitivno ne samo moja, već naša priča“ – Marija Nestorović

 

Tvoja publika uživa u tvojim rečima, a čini mi se da većina pisaca i pesnika i sama voli da čita. U kojim knjigama ti uživaš u poslednje vreme?

marija- nestorović -zbirka
Marija Nestorović Zbirka

U poslednje vreme sam se nakon dugog ispitnog roka ispunjenim stručnom literaturom, konačno vratila klasicima koje obožavam. Trenutno omiljeni su „Orkanski visovi”, a već sledeći na listi će biti neki od ruskih klasika, najverovatnije Dostojevski.

 „Ubio si mi nebo, en passant” je tvoja prva objavljena zbirka. Spremaš li nam možda nove knjige u narednom periodu?

Da, trenutno je u nastajanju roman, koji će biti objavljen početkom naredne godine, ukoliko sve bude po planu, ako se to uopšte da planirati. Mana mi je upravo prevelika organizovanost i to što dane uređujem pomoću planera, ali iskustvo sa zbirkom me je naučilo da umetnosti dam vremena. Neke stvari je najbolje sagledati i doživeti sa vremenske distance.

Intervju obavila: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...