Otvoren Festival italijansko-srpskog filma

Festival italijansko-srpskog filma otvoren je zvanično u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo medija i visokih zvanica. Tom prilikom prikazan je film “Izvinite? Alberto Sordi“. Reč je o biografskom televizijskom filmu koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. U znak sećanja na ovog rimskog glumca u holu Kinoteke je priređena i izložba fotografija posvećena pojedinim trenucima iz njegove izuzetno dugačke karijere, koja se od 19. oktobra može pogledati u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11). Festival se održava od 17. do 25. oktobra, u oba sedišta Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i predstaviće filmove najnovije italijanske produkcije: „Pinokio“ reditelja Matea Garonea, koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David 2020 bio nominovan u 15 kategorija i pobedio u čak pet, „Pet je savršen broj” reditelja Igora Tuverija; „To je za tvoje dobro“ Rolanda Ravela u kome, između ostalih, igraju Marko Đalini i Izabela Ferari; „U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“ Marka Bočija; „Moj brat juri dinosauruse“ Stefana Čipanija sa Alesandrom Gasmanom u glavnoj ulozi, i film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere za koga je produkciju radio Italijan Andrea Jervolino. Pored toga biće prikazani kultni klasični filmovi italijanske kinematografije povodom 100 godina od rođenja Alberta Sordija.

Otvaranju festivala prethodila je konferencija za medije na kojoj su govorili NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Gabrijela Karluči, umetnička direktorka festivala; Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke; Paola Kordone, v.d. direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Ambasador Lo Kašo je istakao da duga saradnja u kinematografiji između Rima i Beograda zaslužuje da bude obnovljena i ponovo pokrenuta. Italijanskoj i srpskoj filmskoj industriji treba da se ukažu brojne mogućnosti i važno je stvoriti uslove za susrete kao što će se desiti narednih dana na Festivalu italijansko-srpskog filma.

Prema rečima Gabrijele Karluči, zahvaljujući Festivalu italijansko-srpskog filma omogućena je distribucija filma Hotel Beograd u Italiji i u Španiji, a cilj festivala je upravo da se omogući što veća saradnja i distribucija filmova u drugim zemljama. U Srbiji imaćemo premijerno prikazivanje filma koji pretenduje za nagradu Oskar, Čekajući varvare,  što je 2. premijerno prikazivanje u svetu, jer je ovaj film do sada prikazan samo u Španiji. Reč je o filmu rađenom prema romanu Dž. M. Kucija, uz međunarodnu glumačku podelu: Džoni Dep, Robert Patinson i Oskarovac Mark Rajlans. Producent filma je Andrea Jervolino.

Kako je najavio Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Festival italijansko-srpskog filma će se održavati  uz poštovanje svih propisanih mera a broj raspoloživih mesta u salama je ograničen na 50 osoba.

Paola Kordone, v.d. direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, izjavila je da je industrija kulture u Italiji značajan ekonomski segment i predstavlja 6% bruto domaćeg proizvoda što je oko 95 milijardi evra i zapošljavaju milion i po ljudi.

Najavljen je sporazum o filmskoj saradnji između Srbije i Italije, a tim povodom Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, izjavio je da je velika čast za jednu malu državu kao što je Srbija da može da ima veliki ugovor sa državom Italijom o koprodukciji. Taj ugovor je neka vrsta krovnog ugovora koji će omogućiti našim stvaraocima da lakše sarađuju i nađu puteve za partnerstvo u Italiji, a takođe i italijanskim kolegama da sarađuju sa našim ljudima i da stvaraju filmove u Srbiji.

U okviru festivala biće organizovan susret između srpskih i italijanskih filmskih profesionalaca sa ciljem da se podrži međunarodna koprodukcija. Sastanku će putem video uključenja iz Italije prisustvovati italijanski profesionalci  iz oblasti filma i srpski profesionalci prisutni u sali. Govoriće se o  pokretanju malih i srednjih preduzeća u oblasti nezavisnog filma i audiovizuelne industrije, polazeći od aktuelne analize situacije u produkciji i distrubuciji u Evropi. Biće reči i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji kao i o drugim mogućim koprodukcijama, s ciljem da se italijanskom i srpskom nezavisnom filmu da međunarodna dimenzija. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora.

Festival organizuju Kulturna asocijacija Excellence International u saradnji sa  Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT), Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom.

 

Fotograf: Irina Duplevskaja

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....