Okej je da si „samo žena“

Umire nas tako neki dani, uhvati nas tuga. Možda nam i telo pošalje neki signal, pa se strpamo u krevet. To su dani kada ti deluje da nemaš gde, tako suočen sa svojim mislima i nedostajanjem.

Obično nam telo i pokaže kad treba da stanemo. Jer koliko god mislili da smo mašina, ono zna da nije. I da ga nešto previše crpi. Ili neko crpi nas. A najčešće crpimo sami sebe prevelikim zahtevima.

Razgledam po sobi, definitivno treba da raskitim jelku. Dugo već vuče one ukrase, dosadila mi je… Ček. A šta vučem ja???

Umirila sam se. I rasplakala. Samo sam žena.

Toliko žena u nama živi, a mi mislimo da smo tek tako komplikovane. Malo se šalim. Ali, jesmo kompleksne. U tome i jeste divota ženske prirode. Može sve da podnese kao žena ratnica, može da bude kao mudra starica. A može da bude i nežna kao majka, ili razigrana kao devojčica.

Zamislite da sve naše bake žive u nama. Šta ako ih stvarno sve nosimo u dnk? Sve ono što su one znale, sve što su umele. Sve ono što nisu smele i što su želele, a nisu dobile. Svaku onu propuštenu pažnju i razumevanje… E, time su nas zadužile i treba da to danas damo sebi. Dosta je bilo moranja i raznih prilagođavanja, trpljenja i nezadovoljstava.

Je l’ nam stvarno lepo kad se trudimo da budemo „super“ žene? One silne i „mogu ja to sama“ žene? Ne treba nam to. Zaista ne moramo sve same. Treba nam i ljubav, i pažnja, i pomoć, i lepa reč. I neko da nas zagrli kad se raspadnemo, a da se i tada osećamo sigurno. Same smo odgovorne za to što glumatamo da smo silne.

Hajde bar da budemo iskrene i da priznamo sebi gde su nam granice. Da se ne kinjimo kad su nam „oni dani“. Da dozvolimo sebi da budemo i slabe. Hajde zbog svih naših majki koje to nisu mogle. Hajde da se čujemo međusobno, kao sestre, ne rivalke.

Bilo bi fer, prema ženskom rodu i ženskoj prirodi, da kažemo kad više ne možemo. I da nam treba neko. Bilo bi fer i prema našim muškarcima. Jer oni ni ne znaju kako da nam pomognu, dok mi ćutimo i davimo se u našoj snazi i samostalnosti.

Autor: Ana Milovanović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...