ODISEJA TRGOVAČKOG PUTNIKA: KOGA JE VOLEO ARISTOTEL ONAZIS? 2.DEO

U ovom i sledećem nastavku o Onazisu čitajte o svim njegovim ljubavima, koje su uvek ličile kao da su prave, a uvek bile samo odlika moći i statusni dekor na koktelima i jahtama. Ne znam da li je Aristotel Onazis bio više ambiciozan ili pohlepan i alav. Ali svi njegovi brakovi i ljubavne veze bile su ponajmanje ljubav, a puno više statusni simbol. I gotovo po pravilu veze uvek propraćene ili velikim poslovnim poduhvatom ili velikom životnom dramom: rađanjem i smrću.

U Londonu, centru brodogradnje pokreće novi posao, novu firmu Olimpik Maritim i već ugovara prve prekookeanske plovidbe. Prve brodove nazvao je po roditeljima „Penelopa“ i „Sokratis“, a prvi, a ujedno i najveći tanker na svetu po sebi – „Ariston“, što znači „Najbolji“, nosivosti do 15.000 tona. U svemu tome mnogo mu je pomogla švedska raspuštenica Ingebor Dediken, sa kojom tesno sarađuje i spontano kreće da se zabavlja. Ona beše sposobna poslovna žena i pregovaračica, sa kojom početkom II rata odlazi u Njujork, pošto je Švedska bila neutralna, te su sve plovidbe odande bile blokirane. I dok je ona na Long Ajlendu išla po antiratnim skupovima i bila glasnogovornica protiv fašizma, Aristotel je već krčio prostor za nove poslovne saradnje i nesretna Ingebor već tada postaje prošlost. Ušemio se sa zemljakom i kolegom u usponu Stavrosom Nijarhosom. Holivud im je bio pod nogama, kupali se u šampanjcu, pušili tompuse, bančili se i bahanalisali i živeli Dolce Vitu na visokoj nozi u pravom smislu te reči. Dva čoveka koja su u nastupajućem periodu stigli da budu i partneri i šuraci i poslovni neprijatelji i da mu naposletku Stavros preotme ženu. Ali tada, dok su još prijateljevali, zajedno podstiču intenzivniju komunikaciju među grčkom dijasporom, prevashodno grčkim bogatašima u Njujorku i organizuju humanitarne večeri za pomoć domovini, gde lucidni Aristotel idilično i slavodobitno uplovljava u naizgled mirne bračne vode sa Tinom Livanos, prelepoticom i mezimicom tate Bogataša. Takvu priliku, taj sjaj mladosti svi su želeli, ali samo joj je Ari napravio decu Aleksandra i Kristinu. I taman se činilo da se skrasio, ali Ari…

U sledećem nastavku čitajte po kome je Aristotel nazvao svoju jahtu na kojoj se udvarao ucveljenoj udovici najvoljenijeg Američkog predsednika Kenedija, ali i o ljubavi sa operskom divom Marijom Kalas, i zbog čega je ona, po njegovim rečima, jedina žena koju je iskonski voleo.

Autor: Aleksa Ćelap

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...