ODISEJA TRGOVAČKOG PUTNIKA: KOGA JE VOLEO ARISTOTEL ONAZIS? 2.DEO

U ovom i sledećem nastavku o Onazisu čitajte o svim njegovim ljubavima, koje su uvek ličile kao da su prave, a uvek bile samo odlika moći i statusni dekor na koktelima i jahtama. Ne znam da li je Aristotel Onazis bio više ambiciozan ili pohlepan i alav. Ali svi njegovi brakovi i ljubavne veze bile su ponajmanje ljubav, a puno više statusni simbol. I gotovo po pravilu veze uvek propraćene ili velikim poslovnim poduhvatom ili velikom životnom dramom: rađanjem i smrću.

U Londonu, centru brodogradnje pokreće novi posao, novu firmu Olimpik Maritim i već ugovara prve prekookeanske plovidbe. Prve brodove nazvao je po roditeljima „Penelopa“ i „Sokratis“, a prvi, a ujedno i najveći tanker na svetu po sebi – „Ariston“, što znači „Najbolji“, nosivosti do 15.000 tona. U svemu tome mnogo mu je pomogla švedska raspuštenica Ingebor Dediken, sa kojom tesno sarađuje i spontano kreće da se zabavlja. Ona beše sposobna poslovna žena i pregovaračica, sa kojom početkom II rata odlazi u Njujork, pošto je Švedska bila neutralna, te su sve plovidbe odande bile blokirane. I dok je ona na Long Ajlendu išla po antiratnim skupovima i bila glasnogovornica protiv fašizma, Aristotel je već krčio prostor za nove poslovne saradnje i nesretna Ingebor već tada postaje prošlost. Ušemio se sa zemljakom i kolegom u usponu Stavrosom Nijarhosom. Holivud im je bio pod nogama, kupali se u šampanjcu, pušili tompuse, bančili se i bahanalisali i živeli Dolce Vitu na visokoj nozi u pravom smislu te reči. Dva čoveka koja su u nastupajućem periodu stigli da budu i partneri i šuraci i poslovni neprijatelji i da mu naposletku Stavros preotme ženu. Ali tada, dok su još prijateljevali, zajedno podstiču intenzivniju komunikaciju među grčkom dijasporom, prevashodno grčkim bogatašima u Njujorku i organizuju humanitarne večeri za pomoć domovini, gde lucidni Aristotel idilično i slavodobitno uplovljava u naizgled mirne bračne vode sa Tinom Livanos, prelepoticom i mezimicom tate Bogataša. Takvu priliku, taj sjaj mladosti svi su želeli, ali samo joj je Ari napravio decu Aleksandra i Kristinu. I taman se činilo da se skrasio, ali Ari…

U sledećem nastavku čitajte po kome je Aristotel nazvao svoju jahtu na kojoj se udvarao ucveljenoj udovici najvoljenijeg Američkog predsednika Kenedija, ali i o ljubavi sa operskom divom Marijom Kalas, i zbog čega je ona, po njegovim rečima, jedina žena koju je iskonski voleo.

Autor: Aleksa Ćelap

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...