ODISEJA TRGOVAČKOG PUTNIKA: Ko je bio Aristotel Onazis? 1.DEO

Brodovlasnik, bogataš, bonvivan. Tri reči na B kojom se lako raskrinkava čitava misterija o tome ko je bio Aristotel Onazis, moćni omaleni Grk i svetska faca koji je napravio svoju imperiju. Jednostavno čovek nije bio gadljiv na pare, a uživao je u društvu raznik lepotica, pa je zbog tako raskalašnog života diljem planete, često trpela njegova porodica. Čitajte u Shine magazinu feljton u nastavcima o Odiseji malenog Grka koji je sa svojom flotom  postao gospodar mora.

Od oca Sokratisa i majke Penelope nakon starije sestre, rođen je 1906. kao prvi dečkić u tradicionalnoj grčkoj porodici u Smirni, današnjem Izmiru. Obalu Egejskog mora Grci su smatrali svojom, samo trenutno okupiranom zemljom od strane Turaka. U tom uzanom pojasu razuđene obale muški naslednik je zbog toga dobio dodatno na značaju, jer će nastaviti lozu, sačuvati prezime i grčki jezik na tom prostoru.

POČECI TRGOVAČKOG PUTNIKA

Već u trinaestoj godini uz oca kreće da uči za trgovca u čemu se pokazao izuzetno uspešnim inovativnim idejama za posao, za razliku od škole iz kojih je često bio izbacivan zbog nediscipline. U periodu  Prvog svetskog rata kreću previranja između Turaka i Grka oko obale, Grci je nakratko osvajaju, ali ubrzo Turci ponovo obuzimaju Smirnu i kreću da se svete. Otac Sokratis biva uhapšen, a Aristotel prebacuje porodicu na ostrvo Lezbos izbegličkim brodom. Sokratis je ubrzo amnestiran i pušten, a u međuvremenu Ari krišom aplicira za Nansenov pasoš koji je Liga naroda uvela za sve belosvetske izbeglice. U pireskoj luci u rebetiko klubovima tih dana se svirao najbolji evropski bluz i koristio opijum, u takvoj atmosferi Aristotel je gradio poznantstva sa imućnim ljudima koji imaju jake trgovačke veze širom sveta i smišljao najpogodniju destinaciju za svoju budućnost. Sa mizernom ušteđevinom odlazi na drugi kraj planete, novi život – Argentina.

ARGENTINA, CIGARE I PRVI MILION

Tamo im je domaćin bio šef Britanske telefonske kompanije, koji mu nije zaboravio gostoprimstvo iz Soluna za vreme Prvog rata. Tih tridesetih godina 20.stoleća inače je bilo puno Grka, Španaca i Italijana u Buenos Ajresu. Aristotel je svakodnevno učio engleski dok se družio sa argentiskim lepoticama na njemu dotad nepoznatoj igri – Tangu, koji se igrao gotovo svuda. Prvi put se susreo i sa operom u teatru Kolon, kroz čija vrata definitivno ulazi u svet bogataša jer upozanje vandrednog italijankskog soprana Klaudiju Muzeo, koja je odmah bila opčinjena tužnim očima malenog Grka. Ubrzo pokreće proizvodnju sopstvenih cigareta „Osman“ i „Primeros“ za koje je duvan brodovima dopremao iz Turske i uspostavlja trgovačke veze između rodne zemlje i zemlje prebivališta, pa ga Vlada Grčke imenuje za zamenika Konzula u Buenos Ajresu, kao uglednog člana grčke dijaspore u Argentini. U međuvremenu otac Sokratis umire, pa ga sahranjuje u Atini, a sve se dešava paralelno sa obrnutim prvim milionom od sopstvenog biznisa.

Autor: Aleksa Ćelap

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...