OD KADA SAM PRIHVATILA DA SAM NESAVRŠENA, ŽIVIM – 3. DEO

Dakle, sve je u odabiru namirnica. Posle moje priče o vežbanju sa tegovima, na red dolazi druga teretana i vežbanje „na svoju ruku“. Tada sam počela sa trčanjem na traci, biciklom i ostalim spravicama, ali nisam znala da je problem bio u tome što sam jela sve pogrešne namirnice za moj organizam. Ako jedeš zdravu hranu, ne preteruj ni u tome, jer opet dolaziš na isto. Ja to nisam znala. Mislila sam prosto, ako jedeš nešto zdravo, možeš da jedeš neograničeno. Realno, to nije tačno. I nema logike. Zbog toga, koliko god vežbali, kao što sam rekla u prošlom delu, džaba je ako nema pravilne ishrane. Pravilna ishrana NE znači da jedemo koliko je naše telo u stanju da podnese – već da svoje telo ne mučimo i ostavimo mu prostora da bude vitko i poletno. Da ima energije. Previše hrane (a danas se svako drugi hrani tako što jede previše hrane u jednom obroku) znači umor, dok dve šake hrane na svaka dva sata znači mnooogo energije i pozitive!

Zato sam izgubila dosta vremena i novca dok nisam shvatila da ljudi u Srbiji generalno jedu mnogo, količinski i da je pogrešan pristup u ishrani generalno (obilan doručak, oblian ručak, večera) doveo do moje prekomerne težine. Oduvek su nas učili da pojedemo sve što je u tanjiru, da ćemo biti zdraviji ako smo buckastiji i slično. Nažalost, to su pogrešne tvrdnje naših baka i mama koje nas vole svim srcem, ali nekada pogrešno uče. Tako sam ja gubila i  vreme i novac, ne znajući da zapravo previše jedem – količinski. Nije mi uopšte bilo jasno kako ne mogu da smršam a zdravije se hranim nego pre… e pa sad znam!

Za vaše telo najbolje je da ne opterećujete želudac, što znači – da sporo jedete. Tada vam organizam šalje poruku da je pun i da mu je dosta. I tu stajete sa obrokom, uživate i imate dovoljno elana da obavite dosta aktivnosti u toku dana! Nikako ne slušajte fitnes trenere koji vam odjednom ispred nosa „pljusnu“ sve o njihovom sistemu vežbanja i ubeđuju vas da je to za vas idealno. Uvek idite kod svog lekara opšte prakse, da porazgovarate sa njim o vašim sposobnostima, navikama, o krvnoj slici i ostalim medicinskim testovima koje ćete uraditi pre nego što počnete sa bilo kakvim vežbama.

Svako od nas je drugačiji, nisu svi sportovi za svakoga, već određeni sport za određenu ličnost.

Proba je zakon, prvo probajte pa sačekajte da prođe neko vreme, pa onda donesite zaljučak o tome hoćete li se vraćati na taj trening ili ne. Nije sve baš tako jednostavno kao što se čini, pogotovu ako se nikada niste bavili sportom… mnogo je potrebno da vaše telo uvedete u sasvim drugačiji život nego pre. Jer vežbanje je drugi način života, a to znači da morate da promenite mnooooge svoje navike. Da se fokusirate, istrajete, pobedite sebe i svoje poroke (na neki način).

NASTAVIĆE SE…

Autor: Ivana Damnjanović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...