OBUJ MOJE CIPELE I KRENI U TRAGANJE ZA LEPIM I PLEMENITIM ! (Izložba Slađane Bundalo i Milke Lisinac) OBUJ MOJE CIPELE I KRENI U TRAGANJE ZA LEPIM I PLEMENITIM ! (Izložba Slađane Bundalo i Milke Lisinac)
Ovo je bila zajednička izložba Slađane Bundalo i Milke Lisinac. Galerija KCK je pružila dovoljno prostora da obe prikažu svoje slikarsko umeće. “Bez obzira... OBUJ MOJE CIPELE I KRENI U TRAGANJE ZA LEPIM I PLEMENITIM ! (Izložba Slađane Bundalo i Milke Lisinac)

Ovo je bila zajednička izložba Slađane Bundalo i Milke Lisinac. Galerija KCK je pružila dovoljno prostora da obe prikažu svoje slikarsko umeće.

“Bez obzira na različite koncepcije, naši umetnički svetovi su se susreli. Ja u svom traganju za lepim i plemenitim i ona u svom jasnom stavu ženskom stavu ”Obuj moje cipele”. Moj deo izložbe i jeste traganje za lepim i plemenitim, a to je opet sinteza mislih velikih ljudi koji su iskustveno bili bogatiji od mene: Sokrata, Dostojevskog i Emersona. Čovek bi trebalo prvo da upozna sebe, da pobedi sebe i da nadje lepotu najpre u sebi i da je na neki način iskaže. A ja bih dodala da tu lepotu i podeli sa ljudima, jer umetnost jedino tako i dobija svoj uzvišeni smisao. Moje slike na svojim krilima veceras su nosile ptice, jedne od mojih slika. One su personifikacija života, neke nikad ne polete ali zato sve umiru pevajući. Zato sam tu sliku nazvala ”Dance with me to the end of love”. Ma koliko naziv zvučao romantično, sadržina je surova. Leonard Kohen, autor ove pesme, je istraživajući Holokaust došao do tog surovog zaključka. Naime pesma govori o istrebljenju Jevrejea. Pored krematorijuma svirao je gudački kvartet klasičnu muziku i tako je nastao stih, Pleši sa mnom do kraja lepote uz goruću violinu. Ali ono što je najvažnije pesma nosi pouku o lepoti postojanja i njegovom prestanku. Ako je apsolutna istina u prolaznosti lepote postojanja, tj. ovom našem malom životu, onda ga bi ga trebalo obojiti, ovekovečiti i ostaviti blistav trag u vremenu u kom živimo. Ja sam našla način koji najviše odgovara mom senzibilitetu, a to je pored pisanja i slikanje.” – istakla je Slađana Bundalo.

Celu atmosferu je upotpunila i pesma “Dance with me to the end of love”. Galerija je bila prepuna, posetioci su sa oduševljenjem posmatrali I analizirali slike, a ujedno i pratili izlaganje ove dve divne umetnice.

Milka Lisinac se svojom slikom “Obuj moje cipele” obraća ženi koja je kritikovana, osporavana… Njene cipele je obula hrabra žena koja ume da pati, da voli, da se raduje… To su cipele žene koja je mistična i da biste spoznali njenu pravu istinu morate ući u njene cipele.

Naša ekipa se divno provela. Uživali smo u predivnim slikama, družili smo se sa emintentim umetnicima grada Kruševca i uz sve to počastili smo se raznim đakonijama.

Ove dve dame zaslužuju još mnogo ovakvih izložbi, a mi im se unapred radujemo i svaku ćemo sa zadovoljstvom ispratiti.

Autor: Lidija Gajić

  • Gora Zivadinovic

    December 4, 2018 #1 Author

    lepo opisano, dve divne , jake i posebne zene, bravo za uatora

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *