O PROLAZNOSTI

Leto beše. S prokopanog polazišta, pod sjajem armijskog reflektora, iščekivali smo put za duševnu banju. U ofucanom, kožnom kuferu mnoštvo laganih šulja i cvetnih bermuda. Vazduh je bio vlažan, disalo se teško, a veliki nos činio je vodičicu neobično slatkom. Duga svetla u noći i glomazna nalepnica nekog Tours-a preko čitavog vozila. I dok je trajala uobičajena rasprava ko će do prozora, asfalt je već počeo da usisava. Pošli smo…

Jezdimo već frtalj dana. Redaju se znakovi i table. Znaš onaj osećaj kad ti kroz okno prozuje bregovite šume, usamljene kuće i mrežom vezano stenje? Kad prešišaš žućkasto mračne tunele i vrelinom spaljene ceste? Tad stigneš u tampon zonu, indigo čeljusti neba pod rojem zvezda. Ukočen udahneš svež vazduh ničijeg mesta, gde niko ne živi sem pumpadžija i kelnera. Gde se putnici prolaznici zadrže tek na ekspresnoj kafi i Pringles čipsu, koje su trampili za kovanu devizu. I dok s duvanim jastukom oko guše čekaš šoferov znak za dalje, mozgaš o životnoj relativnosti. O toj mrvi večnosti koja traje kol’ko i drum do slane vode.

Slična nedokučivost glavom se vrzma i kad se na fešti izviniš raji jer moraš do toaleta. Osamljen u kabini jasnije čuješ misli jer je hrapavi vokal postao prigušen, a i bas odzvanja samo pozadinski. Slušaš tu graju mladosti vani, a već sutra bićeš s kravatom i brzo iscureće dani. Već sutra će biti manje razloga da se slavi. Pereš ruke mlazom što jedva kaplje, umivaš lice. Mrzi te da čekaš sušilicu za ruke, brišeš ih o levisice. Vonj užegle tekućine, tera te da pogledaš patos. Vidiš ispišane bordo pločice i kvrgave prste što se luftiraju iz borosana. Podigneš pogled kad ono baba-sera iska pošteno zarađen sitniš. Odigraš pismo-glava uz zveku astala, manastir joj pao za džeparac. Olakšan se vraćaš pesmi i shvatiš – život vredi petoparac.

 

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...