O medijaciji O medijaciji

O medijaciji

Edukacija September 7, 2021 ShineM 0

Medijacija je alternativni način rešavanja sporova. To je zapravo postupak pregovaranja u cilju rešavanja konfikta bez uključivanja u sudski postupak. Uz posredovanje treće strane... O medijaciji

Medijacija je alternativni način rešavanja sporova. To je zapravo postupak pregovaranja u cilju rešavanja konfikta bez uključivanja u sudski postupak. Uz posredovanje treće strane koja je neutralna-medijatora.

Konflikti se neizbežno dešavaju u svim vrstama odnosa.

Ponekad izbegavanje upuštanja u konflikt radi njegovog razrešenja dovodi i do akumulacije frustracija. Što nas uvodi u stanje veoma „napetih“ odnosa koje svoje razrešenje traže u sudskim postupcima.

Sudski postupci su dugi, skupi i dovode, najčešće, do trajnih poremećaja odnosa izmedju strana koje su u konfliktu.

Medijacija je postupak koji je alternativa sudskom postupku. Mnogo kraće traje, manje košta i omogućava da se sačuvaju korektni odnosi i nakon okončanja postupka.

Naime, medijator uz primenu svojh znanja i veština pomaže da se emocije iskažu na funkcionalan način. Da se dođe do interesa obe strane koji uvek stoji u pozadini konflikta. I nađe najbolje rešenje prihvatljivo za obe strane tj. nađu razna rešenja za obostrano prihvatljiv dogovor.

medijacija

Medijacija je primenljiva u raznim vrstama sporova.

Čini se kao izuzetno pogodnom za rešavanje konflikata izmedju članova porodice, sukoba među kolegama, za dogovor bivših supružnika u vezi sa starateljstvom nad decom ili podelom bračne tekovine. U komšijskim sporovima, potrošačkim sporovima ali i svim drugim situacijama u kojima je predmet spora neko faktičko pitanje, poput naplate duga.

Poverljivost je  jedna od važnih karakteristika postupka medijacije, što zapravo podrazumeva da prema etičkom kodeksu medijatora su svi podaci u postupku medijacije  tajni i da takvi ostaju u toku i nakon okončanja postupka i ne mogu služiti kao dokaz u eventualnim budućim postupcima.

Postupak medijacije nosi sa sobom više fleksibilnosti, efikasnosti i ekonomičnosti u odnosu na  sudski spor. Fleksibilnost u smislu mogućnosti dogovaranja i ugovaranja termina izmedju strana i medijatora, što od sudskih postupaka nije moguće. Ekonomičnost u smislu da je postupak medijacije jeftiniji od vođenja sudskih sporova i plaćanja sudskih taksi po postojećim istraživanja čak i tri puta jeftiniji od sudskog spora. Efikasnost se odnosi na vreme trajanja potpuka,  gde se postupak medijacije završava u vrlo kratkom vremenskom periodu, mnogo kraćem od sudskog postupka.

Uvek je bolje odlučiti se za dogovor-sporazum umesto sudske odluke a medijacija Vam upravo donosi tu mogućnost.

Autor: Snežana Todosijević

Motiv

Ig profil: motiv_centar_za_licni_razvoj

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *