O izdavanju knjige, romanu PETLJE i besplatnom eBooku – Tanja Taubner O izdavanju knjige, romanu PETLJE i besplatnom eBooku – Tanja Taubner
Klice romana „Petlje“ su zapravo na mom blogu REČI, ZVUCI, OBLICI, a na adresi bibliotekaxv.wordpress.com. To je u stvari prvo mesto na webu gde... O izdavanju knjige, romanu PETLJE i besplatnom eBooku – Tanja Taubner

Klice romana „Petlje“ su zapravo na mom blogu REČI, ZVUCI, OBLICI, a na adresi bibliotekaxv.wordpress.com. To je u stvari prvo mesto na webu gde sam počela da predstavljam svoj rad. Naime, još od 2013. sam počela sporadično da objavljujem priče o Suzi, erotizovane i pomalo lucidne. Onda sam jednog dana rešila da ih sakupim. Svaku sam prekopirala, posložila i tek tada dobila obrise neke buduće radnje koja je onda bila još maglovita, ali sam znala da će Suzi svakako biti jedna od junakinja u njoj. Počela sam da radim na romanu i nakon par godina ga završila. Tek tada sam krenula da razmišljam o izdavaču. S obzirom da zaista već dugo radim kao lektor, koraci oko izdavanja nisu mi bili nepoznanica. Znala sam da treba poslati mejl izdavaču, sačekati odgovor i raspitati se o uslovima. Ipak, nekada pisci suviše brzaju, urade jednu ruku, eventualno dve i šalju rukopis. To nije dobro. Stvari moraju da se slegnu kako bi se izbeglo takozvano stvaralačko slepilo, odnosno izgradila potrebna distanca. Bez nje, mi zapravo ne možemo kao autori nekada da uočimo greške.

Upavo zbog svog iskustva u radu na knjigama drugih, insistitala sam da rukopis mog  budućeg romana ne lekturišem ja. To je jedini ispravan, profesionalan put da taj naš konačni proizvod, knjiga koju smo toliko želeli, bude nešto za šta može da se kaže: „Wow, na ovome se baš zdušno radilo!“. Meni je mnogo bila interesantna ta nova pozicija, odjednom nisam ja više ta koja pročešljava nečiji tekst, već je on u rukama stručnjaka, lektora, koji bi trebalo da uoči svaku stilsku nepravilnost, eventualnu gramatičku omašku ili nelogičnost. Imala sam tu sreću da je lektura mog romana sjajno urađena, kao i prelom i korice posle.

Za one kojima su koraci nepoznanica, dakle: kontakt sa izdavačem, lektura, prelom, CIP u Narodnoj biblioteci Srbije, korice i štampa. Posle dolazi marketing. Većina izdavača danas ne radi marketing, već to čine pisci sami, ali zato dogovor mora biti jasan odmah, i na početku.

Svoj roman najviše plasiram preko Instagram profila. Tamo mi se i vaši čitaoci mogu javiti vezano za pitanja koja smo ovde načeli, kao i za usluge lekture i kupovinu mog romana. Mogu se javiti i na mejl tanjataubner@gmail.com.

Svi zainteresovani čitaoci koji žele besplatan primerak mog e-booka „Priručnik za pisanje, 12 stvari koje treba raspetljati“, takođe mogu da mi pišu. E-book delim mejlom.

A roman „Petlje“ mogu naručiti ili preko mene (tanjataubner@gmail.com i ig profil: tanjataubner) dostavom na kućnu adresu, ili preko sajta korisnaknjiga.com (naročito za čitaoce van Srbije), ili, ukoliko su iz Beograda, u Čudnoj knjižari, Dečanska 5a.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *