Nova ja

Da mi je neko prije par godina rekao da ću pisati o tome kako vijerovati u sebe, ne bih povjerovala. Bila sam od onih koji stalno sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti. Danas nakon toliko pročitanih knjiga, profesionalne pomoći sa sigurnosti mogu reći da svako od nas može naučiti kako  da ima povjerenje u sebe. Uglavnom skoro sve probleme ipak riješavamo sami, bez obzira koliko ljudi ima u našoj blizini. Treba da osijetimo sigurnost, da život radi za naše najviše dobro i da zaslužujemo samo najbolje od njega. Baš u ovo doba kad vlada strah i sumnja važno je da naučimo da vjerujemo u sebe.

Kako vratiti vjeru u sebe?

Kao prvo trebamo oprostiti sebi i drugima. Niko od nas nije savršen, svi mi pravimo greške. Meni je puno teže palo oprostiti sebi nego drugima. Za sve pogrešne odluke, neuspehe i propuštene prilike. Kada sam oprostila drugima, lakše mi je pošlo za rukom da oprostim i sebi. Shvatila sam da me razmišljanje o prošlosti ne vodi nikud i potpuno je nepotrebno. Priznala sam sebi da sam pravila greške i počela da učim iz njih.

Slijedeće s čim se moramo pomiriti jeste činjenica da na neke stvari ne možemo utjecati, ma koliko se trudili. Kada se nađemo u nekoj stresnoj situaciji u kojoj smo bespomoćni, počinjemo sumnjati u sebe. Nemojte se kriviti, ako ste uradili sve što je u vašoj moći budite ponosni na vaš trud.

Razmislite o tome šta ste do sada uspijeli i na čemu ste ponosni. Napravite listu, ona vas može dodatno motivirati na putu ka cilju. Često nam je fokus na negativnom i onome šta nemamo  pa zaboravljamo sve ono dobro u životu. Nezadovoljni smo sa svojim vanjskim izgledom, načinom života. Pomislite samo na to koliko ste lijepih stvari doživjeli u svom životu.

Okružite se sa pozitivnim stvarima i ljudima. Odbacite sve one koji vam crpe energiju i u čijem se društvu ne osijećate dobro. Umjesto toga družite se s onima koji vjeruju u vas, koje volite i koji vas pune pozitivnom energijom. Pokušajte u svakoj situaciji pronaći nešto pozitivno.

Da bi vjerovali u sebe morate  prihvatiti  sebe onakvima kakvi jeste. Svi smo mi različiti i imamo svoje mane i vrline. Počnite voljeti sebe bez obzira na sve. Prestanite se porediti sa drugima. Ne gubite vrijeme, emociju i energiju na to. Naučite osluškivati svoju intuiciju ili kako ja to kažem unutarnji glas. Ako uspijete naučiti slušati taj glas postaćete sigurniji u sebe i puno lakše ćete donositi odluke. Dobićete  osijećaj kao da vas vodi neka viša sila. Počnite meditirati i čitati knjige.

Budite svijestni toga da: „Oni koji vjeruju u sebe, dobit će i povjerenje drugih“.

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...