Nova ja

Da mi je neko prije par godina rekao da ću pisati o tome kako vijerovati u sebe, ne bih povjerovala. Bila sam od onih koji stalno sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti. Danas nakon toliko pročitanih knjiga, profesionalne pomoći sa sigurnosti mogu reći da svako od nas može naučiti kako  da ima povjerenje u sebe. Uglavnom skoro sve probleme ipak riješavamo sami, bez obzira koliko ljudi ima u našoj blizini. Treba da osijetimo sigurnost, da život radi za naše najviše dobro i da zaslužujemo samo najbolje od njega. Baš u ovo doba kad vlada strah i sumnja važno je da naučimo da vjerujemo u sebe.

Kako vratiti vjeru u sebe?

Kao prvo trebamo oprostiti sebi i drugima. Niko od nas nije savršen, svi mi pravimo greške. Meni je puno teže palo oprostiti sebi nego drugima. Za sve pogrešne odluke, neuspehe i propuštene prilike. Kada sam oprostila drugima, lakše mi je pošlo za rukom da oprostim i sebi. Shvatila sam da me razmišljanje o prošlosti ne vodi nikud i potpuno je nepotrebno. Priznala sam sebi da sam pravila greške i počela da učim iz njih.

Slijedeće s čim se moramo pomiriti jeste činjenica da na neke stvari ne možemo utjecati, ma koliko se trudili. Kada se nađemo u nekoj stresnoj situaciji u kojoj smo bespomoćni, počinjemo sumnjati u sebe. Nemojte se kriviti, ako ste uradili sve što je u vašoj moći budite ponosni na vaš trud.

Razmislite o tome šta ste do sada uspijeli i na čemu ste ponosni. Napravite listu, ona vas može dodatno motivirati na putu ka cilju. Često nam je fokus na negativnom i onome šta nemamo  pa zaboravljamo sve ono dobro u životu. Nezadovoljni smo sa svojim vanjskim izgledom, načinom života. Pomislite samo na to koliko ste lijepih stvari doživjeli u svom životu.

Okružite se sa pozitivnim stvarima i ljudima. Odbacite sve one koji vam crpe energiju i u čijem se društvu ne osijećate dobro. Umjesto toga družite se s onima koji vjeruju u vas, koje volite i koji vas pune pozitivnom energijom. Pokušajte u svakoj situaciji pronaći nešto pozitivno.

Da bi vjerovali u sebe morate  prihvatiti  sebe onakvima kakvi jeste. Svi smo mi različiti i imamo svoje mane i vrline. Počnite voljeti sebe bez obzira na sve. Prestanite se porediti sa drugima. Ne gubite vrijeme, emociju i energiju na to. Naučite osluškivati svoju intuiciju ili kako ja to kažem unutarnji glas. Ako uspijete naučiti slušati taj glas postaćete sigurniji u sebe i puno lakše ćete donositi odluke. Dobićete  osijećaj kao da vas vodi neka viša sila. Počnite meditirati i čitati knjige.

Budite svijestni toga da: „Oni koji vjeruju u sebe, dobit će i povjerenje drugih“.

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...