Noćni uspon na Midžor

Posle noćnog uspona na Rtanj koji je pokazao da planine noću izgledaju nekad bolje nego preko dana, zainteresovala sam se za noćni uspon na Midžor, vrh Stare planine, na samoj granici sa Bugarskom. Obezbedila sam sebi mesto na vreme, jer zbog epidemiološke situacije nisu mogli da prijave sve zainteresovane i u subotu, posle podne krenuli smo prema Staroj planini. Polazna tačka nam je bio restoran Plaža (Babin zub), koji se nalazi na 1.558 mnmv. Atmosfera bila je i više nego prijatna. Sa svih strana se čula muzika, a nas su podelile u grupe i krenuli smo na našu avanturu.

Čeona lampa obavezno sija na čelu, jer i pored toga što je nebo vedro i sa zvezdama, put se skoro i ne vidi. Vetar duva jako, tako da mi je drago, što moj ranac ima par kilograma viška, da me ne bi oduvao.

Što se tiče staze, ona je dobro obeležena, otprilike na svakih 2 km stoji putokaz sa kilometražom do vrha. Staza je široka skoro svo vreme, tako da  skoro do vrha može da se stigne kolima. Na samom početku pešačenja ima jedan uspon, koji je malo krut, ali on ne traje dugo. Kad njega pređete ostatak staze je pod blagom uzbrdicom/nizbrdicom, pa sve do skoro vrha. Tek pre nego što se popnete na sam Midžor je isto malo jači uspon. Na vrhu, koji je na visini 2.169 mnmv je vetar jači, tako da ponestite jaknu/ šuškavac, da ne bi vas produvalo. Po samom grebenu prolazi granica sa Bugarskom, a obeležena je sa dva stuba, tako da dok ovde šetate, možemo da kažemo da ste jednom nogom u Srbiji, drugom – u Bugarskoj (sva sreća, ne treba vam ovde pasoš). Savetujem vam da uzmete sa sobom neko jastuče, da bi seli i sačekali spektakularan izlazak sunca iznad planina. Nebo se menja po minutama kako sunce se diže iznad.

Silazak sa Midžora je bio brz, ali pazite da se ne skotrljate. Tokom dana je bilo već toplo, zato majicu sa kratkim rukavima obezbedite (osim ako ne planirate tokom zime da se penjate).

Što se tiče kafe Plaža, ovde postoji mogućnost da naručite kako piće, tako i hranu. Imaju stolice i klupe napolju, tako da preporučujemo da zauzmete neku od njih i da uživate u pogledu na Staru planinu, dok vas sunce greje.

Savetujemo Vam da uzmete i produženi vikend, i da obiđete okolinu Stare Planine: Zavojsko jezero, Topli Do, Dojkinci (vodopadi).

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...