NJENE REČI RASPLAKALE SU PUBLIKU U NARODNOM POZORIŠTU!

Srpska književnica, pesnikinja, novinarka i humanitarka Božica Velousis koja svojom poezijom, autorskim projektima i kulturnim delovanjem širi ljubav u svom okruženju i širom sveta, minulu nedelju upamtiće kao jednu od najznačajnijih u svojoj dugogodišnjoj i te kako ostvarenoj i mnogonagrađivanoj karijeri.

U prepunoj sali prestoničke scene „Raša Plaović’‘ Narodnog pozorišta koje datira iz 1868. godine, Božica Velousis književnica poznata po mnogobrojnim pesmama i svom romanu „Sve je to ljubav“ kojim se približila svim narodima nekadašnje Jugoslavije, nagrađena je prestižnom „Zlatnom značkomKulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2020. godinu, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos srpskoj književnosti i širenju kulture Srba u dijaspori.

Počasne svečane povelje i zlatne značke koje se smatraju priznanjem od nacionalnog značaja za doprinos kulturi Republike Srbije, dodelili su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije – ustanova kulture od nacionalnog značaja i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Priznanja su dobila 52 kulturna delatnika. Među dobitnicima ovogodišnje zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije su istaknuti umetnici, profesori, akademici, doktori nauka i kulturni aktivisti iz dijaspore.

Žiri, na čijem čelu je bio prof. Milovan Vitezović, književnik, a članovi Marija Bišof, književnik, urednik; prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Olga Milojević menadžer u kulturi i Živorad Žika Ajdačić reditelj, sve odluke je doneo jednoglasno.

Kuriozitet ceremonijalne dodele priznanja predstavljao je nastup Božice Velousis u tradicionalnoj gradskoj libadi iz 18 veka, kada je prisutnim zvaničnicima, predstavnicima medija, publici i poštovaocima njenog književnog pera kazivala stihove autorske pesme „Govor ljubavi“ koju je završila sledećim stihom „Pre nego što otvorite usta, otvorite srce jer prećutati ljubav predstavlja zločin i kaznu.“ Iako je kulturno – umetnički program bio znatno kraći u odnosu na prethodne festivale zbog aktuelne pandemije covid-19, Božica je u prisutnima probudila najdublje emocije onog trenutka kada se poklonila i zahvalila Gospodu na tome što je baš na dan preuzimanja priznanja, pre pet godina na svet donela živo i zdravo dete, uprkos visoko-rizičnoj trudnoći. Srpska književnica je povodom uručenja zlatne značke, krunisanja njenog stvaralaštva i ovog iskrenog obraćanja prisutnima, nagrađena dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom. U Muzičkom delu kulturno umetničkog programa predstavili su se istaknuti predstavnici muzičko – umetničke scene Srbije, Vesna Dimić, dugogodišnja vokalna solistkinja Radio Beograda, dr Dušan Jovanović i Miroljub Mića Janković, nekadašnji šef narodnog orkestra RTV Novi Sad.

Ovo počasno priznanje pored pomenutih, dobili su: Milena Božović Manić novinar, RTS, Violeta Dimitrić novinar i književnik, Jelena Đorđević Popović novinar i voditelj RTS, Bojan Zulfikarpašić džez pijanista, Nenad Milenković kulturolog i osnivač FEDIS, Milica Kralj književnik, Vuksan Knežević književnik, Goran Kiković srpski istoričar, Nataša Ilić Jovanović autor i urednik kultne emisije „Neka pesma kaže“ RTV, prof. Petar Stanojlović filmski i TV reditelj, Slavica Štrljić balerina, Maša Dakić iz Njujorka SAD i mnogi drugi kulturni stvaraoci koji potvrđuju jedinstven kulturni i duhovni prostor svih kompatriota širom regiona.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...