NJENE REČI RASPLAKALE SU PUBLIKU U NARODNOM POZORIŠTU!

Srpska književnica, pesnikinja, novinarka i humanitarka Božica Velousis koja svojom poezijom, autorskim projektima i kulturnim delovanjem širi ljubav u svom okruženju i širom sveta, minulu nedelju upamtiće kao jednu od najznačajnijih u svojoj dugogodišnjoj i te kako ostvarenoj i mnogonagrađivanoj karijeri.

U prepunoj sali prestoničke scene „Raša Plaović’‘ Narodnog pozorišta koje datira iz 1868. godine, Božica Velousis književnica poznata po mnogobrojnim pesmama i svom romanu „Sve je to ljubav“ kojim se približila svim narodima nekadašnje Jugoslavije, nagrađena je prestižnom „Zlatnom značkomKulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2020. godinu, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos srpskoj književnosti i širenju kulture Srba u dijaspori.

Počasne svečane povelje i zlatne značke koje se smatraju priznanjem od nacionalnog značaja za doprinos kulturi Republike Srbije, dodelili su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije – ustanova kulture od nacionalnog značaja i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Priznanja su dobila 52 kulturna delatnika. Među dobitnicima ovogodišnje zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije su istaknuti umetnici, profesori, akademici, doktori nauka i kulturni aktivisti iz dijaspore.

Žiri, na čijem čelu je bio prof. Milovan Vitezović, književnik, a članovi Marija Bišof, književnik, urednik; prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Olga Milojević menadžer u kulturi i Živorad Žika Ajdačić reditelj, sve odluke je doneo jednoglasno.

Kuriozitet ceremonijalne dodele priznanja predstavljao je nastup Božice Velousis u tradicionalnoj gradskoj libadi iz 18 veka, kada je prisutnim zvaničnicima, predstavnicima medija, publici i poštovaocima njenog književnog pera kazivala stihove autorske pesme „Govor ljubavi“ koju je završila sledećim stihom „Pre nego što otvorite usta, otvorite srce jer prećutati ljubav predstavlja zločin i kaznu.“ Iako je kulturno – umetnički program bio znatno kraći u odnosu na prethodne festivale zbog aktuelne pandemije covid-19, Božica je u prisutnima probudila najdublje emocije onog trenutka kada se poklonila i zahvalila Gospodu na tome što je baš na dan preuzimanja priznanja, pre pet godina na svet donela živo i zdravo dete, uprkos visoko-rizičnoj trudnoći. Srpska književnica je povodom uručenja zlatne značke, krunisanja njenog stvaralaštva i ovog iskrenog obraćanja prisutnima, nagrađena dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom. U Muzičkom delu kulturno umetničkog programa predstavili su se istaknuti predstavnici muzičko – umetničke scene Srbije, Vesna Dimić, dugogodišnja vokalna solistkinja Radio Beograda, dr Dušan Jovanović i Miroljub Mića Janković, nekadašnji šef narodnog orkestra RTV Novi Sad.

Ovo počasno priznanje pored pomenutih, dobili su: Milena Božović Manić novinar, RTS, Violeta Dimitrić novinar i književnik, Jelena Đorđević Popović novinar i voditelj RTS, Bojan Zulfikarpašić džez pijanista, Nenad Milenković kulturolog i osnivač FEDIS, Milica Kralj književnik, Vuksan Knežević književnik, Goran Kiković srpski istoričar, Nataša Ilić Jovanović autor i urednik kultne emisije „Neka pesma kaže“ RTV, prof. Petar Stanojlović filmski i TV reditelj, Slavica Štrljić balerina, Maša Dakić iz Njujorka SAD i mnogi drugi kulturni stvaraoci koji potvrđuju jedinstven kulturni i duhovni prostor svih kompatriota širom regiona.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...