Nismo uvek tužni kada mislimo da jesmo

Nešto razmišljam. Tačnije, pokušavam da se setim kada sam zadnji put bila tužna. I stvarno ne mogu da se setim. Bila jesam neraspoložena, bila jesam anksiozna, bila jesam bezvoljna. Ali tužna nisam bila, jer od kako sam počela aktivno da radim na sebi, to ‘tužna sam’ je za mene izgubilo značenje i smisao. Jer sam shvatila da prvo nije svaka ‘negativna’ emocija odraz tuge, da  postoje i drugi neprijatni osećaji kojima je nešto drugo uzrok, nije uvek tuga uzrok svakog neprijatnog osećaja.  Drugo, da apsolutno nema smisla da budem tužna zbog nečega što je tako trebalo da bude i što bi tako bilo bez obzira na to da li sam ja zbog toga bila tužna ili ne.

Da moja tuga ne bi ništa značajno mogla promeniti, koja je onda korist od nje.

Treba ispoljavati svaku emociju i prijatnu i onu manje prijatnu. Međutim, nemojte svaku neprijatnu emociju povezivati sa tugom, jer tuga direktno znači da duboko patite. A vi možda ne patite, možda ste samo trenutno iznervirani, možda ste bez elana, možda vam prosto nije dan ili nemate snage. Eto samo to, a vi govorite da ste tužni, a duboko unutar vas to što osećate nije tuga. Detektujte emocije i nazivajte ih onako kako se one zovu, ne trpajte ih u neke popularne nazive samo zato što ne znate da ih detektujete, jer time potvđujete emociju koja u tom trenu i ne postoji u vama i time je bespotrebno budite u sebi.

Evo primera:  Meni sada neko nedostaje i osećam nelagodu zbog toga. Mogu da kažem sebi ili nekom, tužna sam zbog toga što mi neko nedostaje. I da moj mozak počne da kopa mnogo dublje po mojoj podsvesti razmišljajući o tom nekom ko mi nedostaje i o trenucima sa njim i da mi stvori patnju iako nje nije bilo.

Ili mogu kratko da kažem sebi ili nekom drugom, nedostaje mi neko i to je to, i da moj mozak i moja podsvest to razume ovako. Aha okej, ti bi volela da taj neko bude sada tu i zbog toga ti nedostaje. To fizički trenutno nije moguće i to je to, zatvara se proces razmišljanja. I na kraju da vam kažem da nema potrebe da se svaka emocija “koja nije lepa” povezuje sa tugom.

Autor: Milica Đorđević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...