NEVEN- BILJKA ZA VEČNO ZDRAVLJE I LEPOTU NEVEN- BILJKA ZA VEČNO ZDRAVLJE I LEPOTU
Apsolutno svaki deo nevena je lekovit. Ovu skromnu,  ali toliko čarobnu biljku koja nas daruje bogatstvom cvetova sunčane boje i karakterističnog intenzivnog mirisa, često... NEVEN- BILJKA ZA VEČNO ZDRAVLJE I LEPOTU

Apsolutno svaki deo nevena je lekovit.

Ovu skromnu,  ali toliko čarobnu biljku koja nas daruje bogatstvom cvetova sunčane boje i karakterističnog intenzivnog mirisa, često sadimo napolju, u baštama, ali i u saksijama. U polju je sade oni koji poznaju njeno lekovito delovanje ili čak samo žele zaštititi povrće od štetočina jer je obični neven prirodni repelent.

Pisani dokazi o upotrebi nevena datiraju unazad više od hiljadu godina.

To nije ništa neobično jer neven ima značajna lekovita svojstva zahvaljujući antioksidansima, eteričnim uljima, saponinima i brojnim drugim aktivnim komponentama. Lekoviti su svi delovi biljke pa se osim u medicini i kozmetici, koristi i u kuhinji.

Može se staviti u kremu, ulje, gel, pastu za zube, tinkturu… Koristi se za čišćenje lica i relaksirajuće kupke. Od njegovih latica može da se skuva čaj ili se mogu jesti sirove, u salatama. Ono što je najbitnije– neven je dovoljno nežan i za bebe i za starije osobe.

Budući da ima protivupalno dejstvo, opušta grčeve i sprečava rast gljivica, često se koristi u terapiji raznih vrsta dermatitisa (čak i na području oko očiju), kao biljna terapija gljivičnih infekcija, ali i za ublažavanje bolova u mišićima.

Bioflavonoidi i linoleinska kiselina, koje neven sadrži u visokim koncentracijama, daju mu snažna protivupalna svojstva. Ovi biljni antioksidansi štite ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala i toksičnih jedinjenja. Tako neven snažno deluje protiv raznih dermatitisa, čireva, upale uha… Zbog istog delovanja dodaje se i u vodice za ispiranje usta i zubne paste, a idealan je i za smirivanje nadraženog zubnog mesa i ispiranje parodontalnih džepova.

Ekstrakti nevena bogati su i jedinjenjima koji imaju jako antivirusno i antibakterijsko delovanje. Istraživanja pokazuju dobro delovanje čak i protiv bakterija koje razvijaju otpornost na klasične antibiotike, zbog čega se koristi i u lokalnoj terapiji protiv Candide.

 

Autor: Ivana Živanić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *