Nemojte dopustiti da drugi manipulišu vama!

Manipulatori su osobe koje rade sve samo za svoju korist, bez obzira koliko to drugima štetilo ili ne. U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Oni uvijek uspiju situaciju okrenuti u svoju korist. Sa njima se ne susrećemo samo u partnerskim odnosima, nego u svim vezama. Može biti na poslu, u krugu prijatelja, porodici. Vjerovatno smo svi u životu nekad bili zaglavljeni u nekom emotivnom odnosu sa manipulatorima koji nam piju krv. Kako da prepoznate manipulatore u vašem životu i da im se oduprete?

Manipulator kritiku i uvredu pokušava upakovati kao šalu. Obećavaju stvari koje nikad ne ispunjavaju. Znaju tako ubedljivo lagati, da vi na kraju posumnjate u svoju odluku i preispitujete sopstveno mišljenje. Često se prave da su žrtve, da uradite neke stvari umjesto njih. Jedno priča drugo radi i obično radi iza leđa. Nemojte dozvoliti da vas povrijedi to što neko u prvi plan stavlja vaše mane. Recite da ste ih svijesni, da se svaki dan nosite s njima i da su one dio vas. Na taj način se osijećate dobro, snažno, a u isto vrijeme manipulator gubi oružje protiv vas.

Kad se požalite na neki problem, manipulatori nikad ne sluša i nije tu da pruži pomoć. On te ubijeđuje da to nije ništa, da on ima mnogo veće probleme od vas samih. Oni uvijek misle samo na sebe i moraju biti u centru pažnje. Ako puno vremena provodite s takvom osobom, dobijate osijećaj da su njegove brige mnogo važnije od vaših. Nikad ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke, nego za sve krive druge. Manipulator ima cilj da uspostavi potpunu kontrolu nad tobom i tvojim životom, a ne da pruži ljubav i emocije. Vrlo dobro osijete kad su prešli granicu i kad vi želite prekinuti odnos. Onda znaju biti ljubazni, šarmantni i izvinjavaju se. Ali kad oprostite opet se sve vraća na staro. Izvinjenje bez promjene je samo manipulacija da vas zadrži pored sebe.

Bez obzira koliko voljeli neku osobu, ne smijete dozvoliti da vas ucijenjuje, da se igra sa vašim osijećajima, da izvrće situaciju i svu krivicu svaljuje na vas. Takav pritisak i osijećaj krivice može dovesti do patnje, depresije i manjka samopouzdanja. Ukoliko na vrijeme prepoznate da je vaš partner manipulator u ljubavi, a vama je stalo do njega i želite to da promijenite, možda i uspijete u tome. Potrebno je da osvjestite problem. Otvoren i iskren razgovor može pomoći u prevazilaženju ovakvog načina ponašanja. Ako prihvati kritiku i želi da radi na sebi, pomozite mu da se promijeni. Treba da nauči drugačiji način komuniciranja.  Ali ako i dalje očekuje od vas da zbog ljubavi radite sve za njega, to vam neće donijeti mir i harmoniju. Suprotno od toga, dobićete patnju i frustraciju, a vi zaslužujete više.

Da bi izašli kao pobijednik iz bilo koje veze sa manipulatorom potrebno je da osvijestite sebe, sve svoje mane i vrline. Vjerujte u sebe i svoje stavove. Ne dozvolite da izgubite svoje JA i da sumnjate u sebe. Sve što radite radite zbog sebe, a ne da bi se dopali drugima ili dobili njihovu ljubav. Prestanite da se pravdate drugima za svoje stavove i postupke. Ako se nekom pravdate onda ste tom nekom potčinjeni a vi to ne zaslužujete. Ako vas neko iskreno voli, to nikad neće tražiti od vas. Ostanite doslijedni sebi bez obzira što neko pokušava da vam nametne osijećaj krivice.

Manipulator se može uporediti sa glumcem, jer ima sposobnost da prelazi iz jedne uloge u drugu. Oni nisu u stanju iskreno da vole sebe, a kamoli druge. Laganje spada u jednu od osnovnih manipulativnih strategija, zato vjerujte u sebe i sopstvene odluke. Ne pristajte na kompromise i fokusirajte se na svoj život.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...