Nekoliko dobrih namjera koje želimo ostvariti u novoj godini

Ušli smo u novu godinu puni optimizma i raznih planova. Veliki broj nas je sebi postavio cilj da želi prestati sa pušenjem. To nije jednostavna namjera koju je lako ostvariti. Potrebna je čvrsta volja i podrška. Dobro bi bilo naći istomišljenike i dodatno se bodriti i pomagati. Motivacija isto tako može biti činjenica, da novac koji trenutno dajete za cigarete, možete potrošiti na puno bolji način. Druga namjera koju su mnogi poželjeli u idućoj godini je mršavljenje. Dobro razmislite koji je razlog za to. Jeste li zdravstveno ugroženi, zbog prevelikog viška kilograma ili samo želite da vam ponovo paše omiljeni džens ili haljina. Oba razloga su opravdana, samo trebaju različite načine da dođete do cilja.

Odredite koliko kilograma želite izgubiti i u kojem vremenskom periodu. Nije važno samo odlučiti, važno je istrajati i neodustajati, makar nam se to činilo nemoguće. Mršavljenje je kombinacija ishrane i kretanja. Kad donesete tu namjeru, trebate biti svijestni da to utiče na vaš privatni, socijalni ali i na svakodnevni život. Namjera da se bavite sportom, potiče takođe od različih misli. Dok jedni žele omršaviti, imati više mišića, bolje izgledati, drugi žele nešto novo isprobati.

Novi hobi i mogućnost upoznavanja novih ljudi. Budite konkretni. Koji sport, kad ,gdje i koliko često? Napravite planove i postavite sebi ostvarljive ciljeve. Trebate vlastito tijelo dobro poznavati i informisati se šta paše za vas.

Manje alkohola piti, još jedna dobra namjera. Razmislite u kojim situacijama pijete alkohol i s kim. Radnim danima i bez nekog povoda je nepotrebno. Mnogi od nas namjeravaju prestati koristiti  šećer. Po mom mišljenju, za početak je dovoljno jesti manje slatko. Zabrane i odricanja nas ne vode do cilja, mogu imati suprutan efekat. Jedna od namjera koju i ja imam jeste stvari uraditi odmah, bez odgađanja. Nekima ide od ruke da sve svoje obaveze odrade odmah, brzo i efikasno dok drugima treba lista ili neka nagrada.

Pored prestajanja sa pušenjem i mršavljenjem, štednja je jedna od težih stvari koje se mogu sprovesti u dijelo. Ipak dosta nas ima namjeru više štedijeti u budućnosti. Napravite popis stvari na koje trošite vaš novac i pronađite šta vam nije potrebno i čega se možete odreći. Često mislimo da su sitni troškovi nebitni, ali ako su oni učestali to se i te kako odražava na naše financije. Zapisujte sve troškove u toku mijeseca i iznenaditi ćete se koliko novca trošite na pojedine stvari.

Provoditi više vremena na čistom zraku i piti više vode su još neke od namjera koji mnogi žele primjenjivati u ovoj godini. Za to nam nije potrebno ništa osim uvesti to u svoju dnevnu rutinu. Najbolje je odmah ujutru pripremiti vodu koju želiš popiti u toku dana i držati se toga. Izbaciti nepotrebne stvari iz stana, podruma, telefona. Provoditi manje vremena na socijalnim mrežama i imati više strpljenja za sebe i druge. Biti hrabar, usuditi se. Bilo da je to otići sam na neko putovanje ili tražiti povišicu plate,biti hrabar se uvijek isplati.

Moja namjera je uživati u slobodnom vremenu, dobroj hrani, društvu sa ljudima koje volim. Svaki dan uraditi nešto za sebe, pa makar to bilo slušanje omiljene muzike. Dobro razrađene namijere daju više energije i sigurnosti da ćete istrajati u njima. Zapamtite ono gdje vam je fokus raste, znači što više vremena posvetite svojim dobrim namjerama brže ćete doći do cilja.

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...